Vaders staan bekend om hun sterke verhalen en visserslatijn, niet waar? Nou, wij houden daar ook wel van! Maar dan natuurlijk wel over wijn. In deze blogserie nemen we je mee in de meest bizarre, ongelooflijke en (waarschijnlijk...) waargebeurde verhalen over wijn.
Romanée-Conti: de duurste wijn ter wereld
Dit verhaal gaat over Domaine Romanée-Conti. Je weet wel, dat beroemde wijnhuis uit de Bourgogne. Hoewel ze maar een luttele twee hectare aan wijngaarden hebben, maken ze hier al decennialang één van de beste wijnen ter wereld. Roald Dahl beschreef ‘m ooit als: “een orgasme op de tong”. Maar goed, om deze te mogen proeven moet je ook flink je portemonnee trekken. Het is namelijk de duurste wijn ter wereld! En daar willen criminelen maar wat graag van profiteren…
Dreigbrief
In januari 2010 kreeg Albert de Villaine, eigenaar van het wijndomein, een kaart opgestuurd. Die herkende hij direct als kaart van zijn eigen wijngaard. Er was ook brief bijgevoegd, waarin stond dat twee van zijn kostbare wijnstokken al vergiftigd waren. Als hij niet precies deed wat de afperser eiste, zouden er meer wijnstokken volgen. Maar, wát de afperser precies eiste werd niet duidelijk.
Alberts’ eerste reactie was dat het een smakeloze grap moest zijn. Maar, een tweede brief volgde snel en die liet weinig ruimte voor twijfel. Hij kreeg het dringende verzoek om zo snel mogelijk $1.27 miljoen te betalen. Of anders… Een brief met precieze instructies zou nog volgen.
The hunt begins
Albert was hier niet van gediend en besloot de Franse politie in te schakelen. Gelukkig namen zij de zaak direct serieus en hij kreeg het hoofd van de politie aan de lijn. De beste inspecteurs werden onmiddellijk van Parijs naar de Bourgogne gestuurd om het onderzoek te leiden.
Het speurwerk begon met het traceren van de brieven. Helaas leidde een fout in het postsysteem het naar een onschuldige man. Hij had niet anders gedaan dan een PlayStation bestellen. Op een of andere manier waren de traceercodes verwisseld. De zoektocht leverde niets op en de politie begon te vermoeden dat er sprake was van een ‘inside job’.
Undercover
Toen verscheen de volgende brief met gedetailleerde instructies. Het geld moest in een koffer worden afgeleverd op de begraafplaats van Chambolle-Musigny. Lekker ‘old school’ en een mooie aanleiding voor een undercoveroperatie! Omdat Albert zelf niet beschikbaar was, bood zijn rechter hand, Jean-Charles Cuvelier, zich aan om het geld af te leveren. Zo gezegd, zo gedaan. Jean-Charles vertrok met een koffer vol nepgeld naar de begraafplaats, terwijl de politie klaarstond om de afperser op te pakken.
En dat ging verrassend makkelijk. Jacques Soltys wandelde argeloos de begraafplaats op om zijn vermeende fortuin op te halen, maar werd daar overvallen door de politie.
Mastermind?
Wat bleek: Jacques was verre van een meesterbrein. Dit geniale plan (not…) was niet eens zijn idee. Het was bedacht door zijn voormalig celgenoot. Die zag wel een lucratieve onderneming in het afpersen van rijke Franse wijnboeren in de Bourgogne. Hij vermoedde dat die rijke snobs wel bereid zouden zijn om royaal en snel te betalen, om maar geen schandaal en gedoe te krijgen.
Jacques bedacht daarna zelf dat het slim zou zijn om voor de ouderwetse kofferafspraak te gaan, in plaats van een digitale overschrijving. Tja, dat pakte niet helemaal uit zoals hij had gehoopt.
Will je meer weten over dit sterke verhaal? Alle bloedstollende details zijn te lezen in het boek “Shadows in the Vineyard” van Maximillian Potter.
Komentarze