top of page

Wat is de echte prijs van betaalbare wijn?

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022

Een wijn kiezen is niet makkelijk, zeker als je kijkt naar de verschillen in prijs. In de supermarkt kun je zonder veel moeite een fles voor €3,- kopen, terwijl je in een wijnzaak ook flessen boven de €200,- vindt. Wat is dan een eerlijk en vooral ook realistisch bedrag als je op zoek bent naar een lekker glas betaalbare wijn? In 2 blogs nemen we e mee in de echte prijs van wijn. In deze eerste vertellen we je over de minimale prijs van wijn, de wijnwaarde in een fles en de prijsverschillen tussen landen. In de tweede blog gaan we je tips en tricks geven waar je op kunt letten bij de keuze voor een wijn met meer kwaliteit.

De bodemprijs van een fles wijn

In Nederland kost een fles wijn in de supermarkt gemiddeld zo’n €3,50 tot €4,-. Voor dat geld moet er een hoop gebeuren om die fles in de schappen te krijgen. De wijnboer heeft een heel jaar voor de druivenstokken gezorgd en de druiven geoogst en daarna start het uitgebreide proces van vinificatie. En dan moet de wijn nog verkocht worden via importeurs en op beurzen zodat ze uiteindelijk in de schappen belandt. Al die stappen vragen om de nodige investering, zowel qua geld als qua tijd. Alle werknemers binnen een wijnbedrijf moeten er hun boterham aan verdienen. Een minimale prijs voor een fles fatsoenlijke wijn is lastig te geven. Het hangt natuurlijk ook sterk af de herkomst van de wijn en dus de arbeidslonen en belastingen daar. Maar, hieronder een schatting van de minimale kosten.

De droge kosten van een fles wijn

Bij een fles die voor €3,50 in de winkel ligt zijn de minimale kosten zonder de wijn al snel meer dan €2,50. Dat zijn puur de kosten voor het glaswerk, transport etc. We noemen dat ook wel de droge kosten van een fles wijn. Wil een wijnmaker dus een wijn van €3,50 op de markt brengen, dan heeft hij maar een heel klein budget om wijn van te kunnen maken en die fles te vullen. De smaak, en zeker ook de prijs van die wijn wordt bepaald door het werk in de wijngaard en in de wijnkelder. Voor een fatsoenlijke wijn kost het groeien en oogsten van de druiven al snel €1,- per fles. Om er in de kelder wijn van te maken – zonder houtrijping of andere poespas – komt er nog €0,25 bij. Dan is het budget dus al op. Om het toch rendabel te krijgen zit er maar één ding op: massa oftewel bulk wijn produceren.


Prijs versus wijnwaarde

De wijnboer en/of wijnmaker, importeur en wijnhandelaar; ze willen allemaal wat aan de wijn verdienen. Dat kan natuurlijk niet voor €3,50 per fles. Wij denken dat de absolute bodemprijs voor een fatsoenlijke fles wijn minstens €5,- is. Maar dat wil niet zeggen dat je voor €5,- ook kwaliteit krijgt. Wel kan de wijnmaker voor elke euro meer, betere wijn in de flessen stoppen. Tot €15,- neemt de kwaliteit per euro dan flink toe. Boven die prijs stijgt de kwaliteit vaak nog wel mee, maar minder snel. Dan is de vraag of de prijs-/kwaliteit verhouding het dus nog waard is. Daarom hebben wij als Wijnvaders een consumentenprijs van €15,- als bovengrens genomen voor de wijnen die wij reviewen. Goed betaalbaar én (vaak) kwaliteit!

Prijsverschillen tussen landen

In elk land en iedere wijnregio is de basisprijs van een fles wijn anders. Dat heeft te maken met arbeidsloon, maar ook met de specifieke regels daar. Die zijn vaak vastgelegd in appellaties (wetgeving) zoals AOC’s in Frankrijk, DO(C)’s in Spanje en DOC(G)’s in Italië. Appellaties zijn herkomstbeschermingen om vast te leggen waar de wijn geproduceerd wordt, maar vaak ook welke eisen er worden gesteld aan de wijn om die onder de appellatie op de markt te mogen brengen. En dat heeft weer invloed op de prijs. Zo ligt de productieprijs van doorsnee Italiaanse wijn zo rond de €4,50 per fles. Bij topwijnen met bijvoorbeeld DOC(G)-certificaat is dat al snel €7,50 tot €11,-. Doorsnee Duitse wijn is dan met €3,- per fles een stuk goedkoper om te produceren. Om uiteindelijk tot een winkelprijs te komen moet je bij deze bedragen nog marges, distributiekosten en belastingen optellen. Dan zie je dat een consumentenprijs van €5,- per fles eigenlijk ook niet haalbaar is voor dit soort wijnen.


In landen als Chili of Zuid-Afrika zijn de productiekosten vaak veel lager. Arbeidsloon is minder, er gelden minder regels en het klimaat is stabieler dan in Europa. Misschien herinner je de filmpjes van vuurpotten in de Bourgogne nog om de vrieskou tegen te gaan. Dat doet de prijs flink stijgen. Daarom zijn Chili en Zuid-Afrika vaak hofleverancier van onze goedkope supermarktwijnen. Om kosten nog verder te drukken wordt wijn soms ook letterlijk in bulk vervoerd. Containerschepen worden volgetankt en de wijn wordt pas in Nederland gebotteld. Dat scheelt natuurlijk in de kosten (en milieu-impact overigens), maar doet ook wat met de kwaliteit.


Dus wat is nu een redelijk bedrag voor goede én betaalbare wijn?

Kortom, voor een wijn die fatsoenlijk geproduceerd wordt en het verhaal van een specifieke streek vertelt, kom je al heel snel boven de €5,- per fles uit. Het is bijna onmogelijk om voor dat bedrag een kwalitatief goede wijn in de winkel te leggen. Laat daarom de goedkopere wijn liever links liggen, en betaal iets meer voor een mooie fles mét kwaliteit. Daar maak je de wijnboeren ook blij mee! Sommige wijnmakers gaan toch voor bulk en doen er alles aan om goedkope wijn te maken. Denk bijvoorbeeld aan het werken met veel chemicaliën voor een grotere oogst. Dit zorgt dan wel voor meer wijn maar ook voor minder kwaliteit.


In ons volgende blog...

…vertellen we welke keuzes de wijnboer kan maken om de kwaliteit te verbeteren, welke trucjes er worden gebruikt om kosten te drukken en waar jij op kunt letten als je in de winkel staat.

60 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page