top of page

Sterk verhaal: Op zoek naar ruimtewijn

Vaders staan bekend om hun sterke verhalen en visserslatijn, niet waar? Nou, wij houden daar ook wel van! Maar dan natuurlijk wel over wijn. In deze blogserie nemen we je mee in de meest bizarre, ongelooflijke en (waarschijnlijk...) waargebeurde verhalen over wijn.


NASA wine program

In de jaren ‘70 vonden de NASA astronauten dat het ruimte-menu weleens uitgebreid mocht worden. Naast dingen als spaghetti, spareribs en ijs, vroegen ze ook of er wijn mee kon op de volgende trip naar ‘Skylab’ (het eerste Space Station van de Amerikanen). Omdat zijn baas mormoon was en geen wijn dronk, kreeg Charles Bourland de eer om het ‘wine program’ te leiden.

Foto van ruimtestation Skylab
Skylab. Foto door NASA
Foto van Rare Cream Sherry van Paul Masson

De eerste ruimtewijn

Toen bekend werd dat NASA op zoek was naar een wijn die mee de ruimte in kon, werden ze overladen met flessen. Een hoop wijnmakers zagen het wel zitten: hún wijn als allereerste ruimtewijn. Maar, Bourland liet deze links liggen. Hij ging in gesprek met een expert bij de Universiteit van Californië en die vertelde hem dat hij absoluut voor een sherry moest kiezen. Sherry wordt verhit tijdens de productie en is daarom extreem stabiel en bederft nauwelijks. Perfect voor een borrel in de ruimte. Uiteindelijk viel de keuze op de ‘Rare Cream Sherry’ van Paul Masson.


Wijn á la Capri Sun

Bourland liet een lading van de sherry naar het Johnson Space Center komen. Om geen kilo’s glaswerk de ruimte in te hoeven zeulen, werd de wijn in een andere verpakking geschonken. Dat was een flexibele plastic zak met ingebouwd rietje. Eigenlijk een soort Capri Sun of knijpfruit voor volwassenen! Die verpakking paste weer perfect in een standaard ‘Skylab’ pudding blikje om het te beschermen. Ready for action!


Wijn in zero-G

Of nog niet helemaal… want het moest eerst getest worden. Er ging daarom een lading mee aan boord van een ‘zero-G’ vliegtuig. Daarmee kunnen ze zorgen voor nul zwaartekracht (zero-G). Wat belangrijk is om te weten: als je iets met een sterke geur opent in zero-G, dan domineert de geur gelijk de hele ruimte. Dat pakte in dit geval niet zo lekker uit... Toen de Capri Suns open gingen, greep iedereen gelijk naar de papieren zakjes. Om één of andere reden zorgde de geur ervoor dat iedereen moest overgeven. Maarja, het vliegtuig werd ook niet voor niets de “Vomit Comet” genoemd…

Foto van zero-G vliegtuig 'the vomit comet'
"The Vomit Comet" zero-G vliegtuig. Foto door ESA

Koudwatervrees

Toen astronaut Gerry Carr tijdens een openbare lezing trots vertelde dat er wijn op hun menu zou komen, ging de Amerikaanse bevolking los. NASA werd overladen door boze brieven van de ‘anti-alcoholweging’. Dronken astronauten, dat kan toch niet?! 10 dagen later werd de stekker uit het ‘wine program’ getrokken. Maar hoe vonden de astronauten dat? Na het zero-G debacle had NASA een korte enquête gedaan of ze graag sherry mee wilden aan boord. Conclusie: het maakte ze eigenlijk niet zoveel uit.


Gezellige afsluiter…

De sherry is uiteindelijk niet verloren gegaan, maar keurig opgedronken. Het stond onder andere op het menu van een experiment waarin een groep astronauten-in-training voor 56 dagen opgesloten werd in een vacuüm kamer. Dat zal vast gezellig zijn geweest…

18 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page