top of page

Sterk verhaal: Stierenbloed wijn

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Vaders staan bekend om hun sterke verhalen en visserslatijn, nietwaar? Nou, wij houden daar ook wel van! Maar dan natuurlijk wel over wijn. In deze blogserie nemen we je mee in de meest bizarre, ongelooflijke en (meestal) waargebeurde verhalen over wijn. Deze keer: Het heldhaftige verhaal over de Hongaarse stierenbloedwijn.

De belegering van Eger

In de 16e eeuw trokken de Ottomanen uit het oosten om Europa te veroveren. Op een dag - waarschijnlijk in 1552 - stuitte ze op Eger, een vestingstad in het Noordoosten van Hongarije. Voor het Ottomaanse leger leek dit een makkelijke prooi. Met hun ruim 120.000 troepen hadden ze het stadje in ieder geval snel omsingeld.


Kapitein Istvan Dobó had de nobele taak Eger en haar 2000 inwoners te beschermen tegen deze overmacht. Met brute kracht sloegen hij en zijn dappere soldaten elke aanval van de Ottomanen af. Zo wisten ze het - tegen alle verwachtingen in - 5 volle weken vol te houden. De belegeraars snapten er niets van. Waar kwam de kracht van die Hongaren vandaan?


Proost op het leven

Klein minpuntje, na verloop van tijd raakten de voedselvoorraden op en begon het er slecht uit te zien voor Eger. Istvan gaf de moed uiteindelijk op en nam zich voor de volgende ochtend de witte vlag te hijsen. Maar niet voordat hij nog één groot feest gaf. Als ze dan toch werden veroverd, konden ze maar beter nog één keer genieten. Alle wijnvoorraden werden naar het grote plein gebracht en daar vakkundig soldaat gemaakt. De hele nacht konden de Ottomanen genieten van gejuich, gejoel en dronken Hongaarse zangkunsten.

Standbeeld van Istvan Dobó, foto door Natalia Semenova

Stierenbloed

De volgende ochtend beklommen de mannen van Eger met veel moeite de stadsmuren. De Ottomanen keken verschrikt naar de wankelende types met woeste baarden vol rode vlekken. Ze leken wel bezeten! En waarom waren hun baarden zo rood? Deze bloeddorstige mannen hadden duidelijk stierenbloed gedronken om zich bovenmenselijke kracht te geven. Dat was de enige logische verklaring die ze konden bedenken. De Ottomanen kenden vanwege hun geloof immers geen (rode) wijn. Vervuld van angst gaven ze de belegering op. Eger was gered!


En zo komt de legendarische wijn uit Eger aan haar naam! Egri Bikavér, oftewel Stierenbloed uit Eger. Bij de burcht van Eger pronkt nog steeds een standbeeld van de dappere Istvan. Helaas zonder glas wijn, gemiste kans...
25 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page