top of page

Betaalbaar Bordeaux: 5 tips

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Zeg je Bordeaux, dan zeg je excellentie en vakmanschap. De wijnen die hier vandaan komen laten niet alleen een flinke indruk achter op je smaakpapillen. Ze kunnen ook een goede deuk slaan in je portemonnee. Maar wist je dat er ook manieren zijn om voor minder geld te genieten van Bordeaux wijn? We hebben 5 tips op een rij gezet die het drinken van een goede Bordeaux binnen handbereik brengt.

Even een snelle opfrisser van dit prestigieuze gebied? Lees dan het blog Wijngebied in vogelvlucht: Bordeaux.


Dubbel Wijnvader budget

Ja, Bordeaux is duur over het algemeen. En onder de €15 is het al helemaal lastig, zeker als je de echte kwaliteit én diversiteit van Bordeaux wil proeven. Daarom doen we het dit keer - bij hoge uitzondering - met een verdubbeld Wijnvadersbudget! Met 'betaalbaar' bedoelen we dus tussen de €15 en €30.

Spoiler: wijnjaar 2022 is fan-tas-tisch en daarom is 'en primeur' dé tip!

1. Verborgen schatten

Wijnen uit bekende appellaties zoals Pomerol, Saint-Émilion en Margaux zijn vaak exclusief en prijzig. Je moet daar echt goed zoeken naar betaalbare flessen (psst... is ons gelukt). Maar er zijn ook minder bekende gebieden die uitstekende kwaliteit bieden tegen vaak betere prijzen. Hieronder een paar van die 'verborgen schatten' in Bordeaux:

  • Côtes de Bordeaux: dit is de verzamelnaam voor de regio's Blaye, Cadillac, Castillon en Francs, op de rechteroever. Je vindt hier (Merlot gedomineerde) wijnen die vaak een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben.

  • Satelliet- of buurgebieden van de bekende regio's: wijnen uit bijvoorbeeld Pomerol en Saint-Émilion zijn prijzig. Maar wijnen uit aangrenzende gebieden zijn meestal een stuk voordeliger. Denk aan Fronsac, Canon-Fronsac en Lalande de Pomerol voor Pomerol, en Montagne-Saint-Émilion of Saint-Georges-Saint-Émilion voor Saint-Emilion. Hoewel de stijl daar misschien nét anders is dan bij de bekende buren, heb je wel een goede deal!

  • Entre-Deux-Mers: deze regio staat bekend om witte wijnen, maar er wordt ook veel rood gemaakt. Die zijn wat minder herkenbaar omdat er gewoon Bordeaux, Bordeaux Supérieur of AOC Bordeaux op het etiket staat. Maar ook hier kunnen betaalbare pareltjes tussen zitten, als je goed zoekt. Hier is het zelfs mogelijk om een prima wijn binnen Wijnvadersbudget te vinden.

Zoek dus buiten de bekende paden en probeer deze gebieden eens. Zo geniet je van de diversiteit en kwaliteit van Bordeaux-wijnen zonder de hoge prijskaartjes van de beroemde appellaties.


2. Tweede wijn

Veel gerenommeerde châteaux in Bordeaux produceren naast hun topwijnen ook tweede wijnen. Deze wijnen worden meestal gemaakt van dezelfde druiven en volgen dezelfde zorgvuldige productiemethoden als de eerste wijnen. Ze zijn alleen iets minder exclusief, en daarmee een stuk beter betaalbaar. Zo heb je Mouton Cadet, opgericht door Baron Philippe de Rothschild. Bekende naam hè? Zo kun je alsnog kennismaken met de stijl van een gerenommeerd château, zonder de hogere prijs. Kijk maar naar deze reel, waarin we verschillende wijnen van Rothschild dronken. Ook de Chateau Chantalouette Pomerol die wij mochten reviewen is een mooi voorbeeld van zo'n tweede wijn!


Chateau Mouton Rothschild. Eén van de bekendste en duurste in de Bordeaux.
Chateau Mouton Rothschild. Eén van de bekendste en duurste in de Bordeaux. Foto van chateau-mouton-rothschild.com

3. Cru Bourgeois

De bekendste classificatie in de Bordeaux stamt uit 1855: de Grand Cru Classé, met aan de top de Premier Grand Cru Classé. In die top vind je maar 5 wijnhuizen en daar betaal je dus ook grof geld voor. Als in, honderden tot duizenden euro's per fles. Maar ook de andere cru's zijn flink prijzig. Wat vooral bijzonder is: de Cru-status hoort bij een wijngaard. Een nieuwe eigenaar krijgt dus automatisch die status, ongeacht de ervaring met wijn maken. Als je op zoek bent naar betaalbare wijn, is een andere classificatie interessant: de Cru Bourgeois. Grote verschil met de Grand Cru Classé: deze wordt elk jaar herzien. Wijnen worden gekeurd en dan ingedeeld in de verschillende treden van de Cru Bourgeois. Officieel is deze indeling 'lager' dan de Grand Cru Classé, maar het biedt vaak wel een hele goede prijs-kwaliteitsverhouding!


4. Vraag de experts

De eerste 3 tips zijn heel nuttig, maar vragen ook echt wel wat kennis. Als je op zoek bent naar betaalbaar Bordeaux, schakel dan hulp in! Ga naar gespecialiseerde en ervaren wijnhandelaren als Wijnkoperij Okhuysen of Colaris. Zij hebben een breed assortiment en kunnen je adviseren over wijnen die passen binnen je budget en smaakvoorkeuren. Bij een prestigieus gebied als de Bordeaux kan ook niet iedereen zomaar wijn importeren. Daar heb je de juiste connecties en een goede reputatie voor nodig. Zeker als je wilt profiteren van de beste tip voor betaalbaar Bordeaux: En primeur wijn!


5. En Primeur: Voor de geduldige wijnliefhebber

De gouden tip: heb geduld en waag je aan en primeur wijnen. Je bestelt de wijn al voordat ze officieel op de markt worden gebracht. Het wordt ook wel een voorinschrijving genoemd. Tijdens deze campagne (start meestal in mei) kun je genieten van flinke kortingen ten opzichte van de uiteindelijke verkoopprijs. Zo'n twee jaar na de voorinschrijving worden de wijnen geleverd.

2022: Hét jaar om in de Bordeaux te duiken

Omdat 2022 een uitzonderlijk goed wijnjaar was, is dit echt hét moment om een (kleine) voorraad aan te leggen en daar de komende jaren van te genieten! Hoe je de wijn dan ook goed bewaart, lees je in onze Go-to-Guide wijn bewaren.


Benieuwd hoe dit systeem precies werkt? Lees dan ons blog over En Primeur en de Q&A met Job Joosse, Magister Vini en inkoper bij Wijnkoperij Okhuysen.


Onze vondsten

En uiteraard hebben wij nog een paar concrete wijntips voor je! Wij proefden de 2019 en 2020 jaargangen, maar je kunt je voor alle drie de wijnen nu inschrijven voor jaargang 2022.

Merlot gedomineerd, rijk, fluweel en fruitig

100% Cabernet sauvignon, rijk, krachtig en vol

Merlot gedomineerd, zwoel, kruidig, volLees onze review (volgt) en bestel alvast jaargang 2022 of proef nu zelf jaargang 2019.

Lees onze review (volgt) en bestel alvast jaargang 2022 of proef nu zelf jaargang 2020.

Lees onze review (volgt) en bestel alvast jaargang 2022 of proef nu zelf jaargang 2019.

Betaalbaar Bordeaux? Het kan!

Bordeaux zit vol mogelijkheden voor wijnliefhebbers met verschillende budgetten. Of je nu wilt profiteren van het 'en primeur' systeem of op zoek gaat naar de verborgen pareltjes, er is voor elk wat wils. Het kost je misschien wat meer tijd, maar je wordt ook rijkelijk beloond! Experimenteer en laat je verrassen.


208 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page