top of page

Go-To-Guide wijn bewaren

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Wijn moet je drinken, niet bewaren, toch? Ja en nee. Soms heb je pareltjes die je toch echt wat langer wil laten liggen. Voor een speciale gelegenheid, omdat je een hele voorraad van vakantie hebt meegenomen, omdat 'ie nog niet 'op dronk' is of omdat je gewoon een verzameling aanlegt. Best spannend, zeker als je die wijnen thuis gaat bewaren. Want lang niet iedereen heeft een klimaatkast. Wij geven je tips waarmee jij wijn goed kan bewaren, met elk budget!
Javier Balseriro, foto via Unsplash

Kun je elke wijn lang bewaren?

Laten we meteen duidelijk zijn: de meeste wijn moet je gewoon lekker opdrinken! Wijnen kunnen na wat jaren rust in de fles inderdaad interessanter én lekkerder worden, maar dat lukt je echt niet met elke fles. Meer dan 90% van alle wijn kun je het beste binnen 1 à 2 jaar opdrinken. De reden is simpel: de wijnmaker brengt de wijn op de markt als 'ie op zijn best is. Dan ga je die niet nog eens 10 jaar wegleggen.


Het is net als bij mensen: niet iedereen wordt mooi oud. Ouderdom bij wijn komt soms ook met gebreken. Welke wijn komt dan wel in aanmerking? Dat zijn de wijnen van karaktervolle druiven. Denk bijvoorbeeld aan Nebbiolo, Cabernet sauvignon en Sangiovese. Die hebben zoveel smaak en structuur, dat ouderdom hen juist goed doet. Hoe lekker Sauvignon blanc ook is, met de jaren wordt het zure bende. Daarnaast moet de wijn voldoende zuren, suikers, alcohol en tannine hebben. De natuurlijke conserveringsmiddelen dus. Vraag je wijnhandel naar welke wijn je goed kunt bewaren, dat scheelt teleurstelling!


Basisbehoeften van wijn

Terug naar het bewaren van wijn. Om te weten hoe je wijn het best op kunt slaan, moet je weten waar wijn wel en niet van houdt. Let dus op de volgende basisbehoeften:

  • Een goed rek. Het is belangrijk om je flessen liggend te bewaren, zeker als ze een 'echte' kurk hebben. Als je ze staand bewaart droogt de kurk uit en laat het teveel zuurstof toe aan de wijn. Dan gaat 'ie oxideren en daar wordt het niet beter van.

  • Stabiele en koele temperatuur. Een constante lage temperatuur is echt essentieel voor het bewaren van wijn. Idealiter zou de temperatuur tussen 11°C en 14°C moeten liggen. Maar de stabiliteit is het belangrijkst. Vermijd extreme temperatuurschommelingen, deze zijn funest voor wijn.

  • Lichtvochtige omgeving. Een vochtigheidsgraad tussen de 50% en 70% is belangrijk om de kurk in goede conditie te houden en uitdroging te voorkomen. Een droge omgeving kan ervoor zorgen dat de kurken krimpen, waardoor er lucht in de fles kan komen en de wijn kan oxideren. Een iets te vochtige omgeving is niet erg voor de wijn zelf, maar kan wel de etiketten aantasten.

  • Weinig tot geen licht. Wijn moet je beschermen tegen direct zonlicht en fel kunstlicht. Uv-stralen tasten namelijk de smaak en de structuur van de wijn aan. Het liefst bewaar je wijn dus donker.

Dit zijn echt de basics als het gaat om het bewaren van wijn. Wil je next level gaan? Kan! Hier volgen nog twee belangrijke tips. Die vergen iets meer werk, maar is wel de moeite waard. En als je toch al bezig bent...

  • Let op geur. Een kurk sluit de wijn niet 100% af. Zo kan de wijn 'ademen' en rustig rijpen. Maar zo kunnen er dus ook ongewenste geurtjes de wijn in sluipen. Bewaar je flessen daarom niet naast bijvoorbeeld uien, verf of in een garage waar ook je auto staat (i.v.m. benzine of oliedampen).

  • Geen trillingen. Ook trillingen kunnen de wijn flink verstoren en de rijping negatief beïnvloeden. Bewaar flessen dus op een plek waar ze niet worden blootgesteld aan trillingen van bijvoorbeeld een wasmachine, ventilatoren of verkeer.

Feit of fabel

Ook weleens gehoord dat je je wijnfles regelmatig moet draaien? Zo zou je depot (sjieke term voor de drab onderin de fles) kunnen voorkomen. Wij zetten hier onze vraagtekens bij. Want die droesem kan altijd ontstaan, net zo goed bij rode als bij witte wijn. Het bestaat uit vaste stoffen die in de wijn zijn achtergebleven na lang rijpen op de fles. Het is meestal wijnsteenzuur (die kleine kristalletjes in je fles), kleurstof en tannine. Helemaal niet erg! Heb je de tips hierboven opgevolgd? Karaffeer dan je wijn voordat je 'm uitschenkt. Zo blijft het depot in de fles achter, en drink jij de wijn op z'n best.

Dikke tip? Klik hier!

Hoe weet je nou of je ruimte een beetje stabiel van temperatuur en luchtvochtigheid is? Dat is redelijk eenvoudig (en goedkoop) te checken! Koop een hygrometer, liefst met app! Bij bol.com koop je 'm al voor €25. Zo heb je eenvoudig overzicht. Bestellen? Gebruik dan de link hierboven! Houden wij er ook nog wat aan over ;)

Waar bewaren?

Als je al deze tips in je achterhoofd houdt, wat zijn dan de plekken waar je wijn goed kunt bewaren? En welke plekken kun je het beste mijden? Uiteraard hebben we dit voor je uitgezocht!


Kruipruimte

Misschien wel de beste plek om je wijn goed(koop) te bewaren, zonder al teveel gedoe! Let wel op dat er geen water in je kruipruimte staat. Dan is het veel te vochtig, en je houdt graag het etiket op je fles. Zorg ook voor een rekje om de wijnen in te leggen. Als ze direct op de grond liggen heb je toch het risico dat ze meer last hebben van vocht of temperatuurschommelingen. En let op dat er geen schimmelgeur in je kruipruimte zit. Anders kan dat zomaar je wijn in sluipen.


Schuur of zolder

Liever niet. Uiteraard is dit de plek waar je waarschijnlijk nog wel ruimte voor een rekje hebt. Toch is het geen slim idee om verschillende redenen. Zeker op zolder is het te licht, dat beïnvloedt de wijn. Maar de twee grootste spelbrekers zijn temperatuur en luchtvochtigheid. Loop in de zomer maar eens naar zolder of de schuur. Grote kans dat je er bezweet uitkomt. Dan te bedenken dat je wijn daar constant in ligt...


Keuken- of trapkast

Dit is nog best een prima idee. Je komt er niet al te vaak, dus een rek planten kan prima. Bijkomend voordeel: een kast aan een binnenmuur heeft vaak minder last van temperatuurschommelingen. De binnentemperatuur is toch vaak redelijk constant. Let bij deze plekken vooral goed op licht, trilling en sterke geuren. Tip: plaats je wijnrek niet tegen de onderkant van de trap. Zeker niet als je koters hebt die de hele dag de trap op en neer rennen.


Raegan M., foto via Unsplash
Klimaatkast

Ja helemaal top natuurlijk! Maar na aanschaf van de klimaatkast is er weinig budget meer voor die bewaarwijnen. Toch doet een klimaatkast alles wat je graag wilt: constante temperatuur en vochtigheid, nauwelijks Uv-straling door speciaal glas en trillen doen de nieuwere varianten ook niet. Wil je niet meteen de wereld kwijt zijn, zoek dan naar modellen met een enkele temperatuurzone, die zijn meestal minder duur dan die met meerdere zones.


Bestaande kelder

De beste optie, als je al een kelder onder je huis hebt! Het is er donker, koel en een beetje vochtig. Maakt het de ideale omgeving om je wijn op te slaan. Maar goed, als je die kelder niet hebt, of je woont in een appartement, dan wordt het een heel ander verhaal.


Externe wijnkelder

Geen kelder, klimaatkast of kruipruimte? Of geen zin om de boel in de gaten te houden? Ook daar is een oplossing voor, namelijk de externe wijnkelder! Bij veel wijnhandels kun je je gekochte wijn gratis of tegen heel lage tarieven in de kelder laten leggen. Zij hebben de best gecontroleerde omstandigheden en houden bij of het nog goed gaat met je wijn. Je kan zelfs een seintje krijgen als je wijn op dronk is. Ideaal toch? Vraag bij je wijnhandel naar de mogelijkheden! Het kan in ieder geval bij Wijnkoperij Okhuysen en bij Colaris. Dit is echt een dikke tip als je bijvoorbeeld 'en primeur' wijn bestelt die sowieso nog een tijd moet rijpen. Je leest daar alles over in ons Betaalbaar Bordeaux blog.


Nog even alles op een rijtje

Kortom

Wijn kopen is één, maar wijn opslaan en bewaren is een vak apart. Met het wegleggen in je keukenkastje ben je er helaas niet. Maar met de juiste aandacht en zorg kun je betaalbaar genieten van goed gerijpte wijnen, klaar om te worden ontkurkt bij speciale gelegenheden of om te delen met vrienden en familie!


59 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page