top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Bordeaux

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Dit keer de Bordeaux, een wijnwereld op zich! Met zijn rijke geschiedenis, bijzondere landschap en natuurlijk de beste (en duurste) wijnen, is Bordeaux een echte bucketlist bestemming voor wijnliefhebbers. De Bordeaux draagt iets mysterieus met zich mee, en lijkt lastig te doorgronden. Maar wat moet je nu echt weten over deze streek? In dit blog nemen we je mee in de Bordeaux-basics!
Chateau Mouton Rothschild, een van de Premier Grand Cru-huizen in de Bordeaux
Chateau Mouton Rothschild, een van de Premier Grand Cru-huizen in de Bordeaux

Streek en klimaat

Eerst even de facts and figures. De Bordeaux vind je in het zuidwesten van Frankrijk, in het gebied waar de rivieren Garonne, Dordogne en Gironde samenkomen. Om precies te zijn op 45 graden Noorderbreedte. Je vindt er 112.000 hectare aan wijngaard waar 5 miljoen hectoliter per jaar wordt gemaakt. In Bordeaux heerst een gematigd zeeklimaat. Kort gezegd betekent dat vaak wisselvallig weer; milde winters, warme zomers en dus een lang groeiseizoen. Dat maakt de streek uitermate geschikt voor blauwe druiven die langzaam groeien. In de bodem vind je vooral kiezels, zand en klei. Het landschap in Bordeaux is opvallend vlak. Waar je in Toscane lekker tussen de heuvels loopt, vind je in Bordeaux vooral langgerekte vlakke wijngaarden. Dat maakt dat er dus ook zoveel opbrengst is.


Rood, rood, rood

Je raadt het al, het is rode wijn dat de klok slaat in Bordeaux. Gek genoeg groeien er niet eens zo heel veel rassen. Een van de meest aangeplante druiven is Cabernet Sauvignon. Hij doet het heel goed op de kiezelgronden in de Bordeaux. Hij levert krachtige wijn met aroma's van zwarte bessen, cassis, tabak en cederhout. De andere bekende is Merlot. Deze wijn geeft zachtere tannines, sappig rood- en zwart fruit en een fluweelzachte structuur aan de wijn. Deze 2 samen wordt ook wel de Bordeauxblend genoemd; je vindt ze in (bijna) elke fles Bordeaux. Daar kan dan ook nog Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec bij zitten. Deze 3 zorgen voor meer complexiteit, structuur en aroma.


De wijngebieden

De streek is eenvoudig op te knippen in 3 hoofdgebieden. Die ontstaan door de loop van de Garonne, Dordogne en Gironde. Zo krijg je een Linkeroever, Rechteroever en 'Entre-Deux-Mers'. Elke regio kent dan weer subregio's.


Laten we beginnen met de Linkeroever. De wijnen zijn vaak Cabernet-gedomineerd; meer Cabernet dan Merlot dus. Hier vind je dan ook meer kiezelbodem. Boven de stad Bordeaux vind je de beroemde regio's als Médoc, Pauillac en Margaux, waar de meeste Grand Cru Classés wijnhuizen te vinden zijn. Bizar goed, maar ook bizar duur. Onder de stad Bordeaux vind je Pessac-Léonan en Graves. Door de meer zanderige grond zijn de wijnen ietsje lichter ten opzichte van de Médoc. Onderin de Linkeroever vind je Sauternes en Barsac, bekend van de dessertwijnen van Sauvignon Blanc en Sémillon die vaak edele rotting hebben gehad.


Op de Rechteroever vind je vooral veel Merlot-gedreven Bordeauxwijnen. 2 gebieden springen er qua bekenheid en kwaliteit bovenuit. De eerste is Saint-Émilion. De grond is er kalkrijk en zanderig, daardoor krijg je wat soepelere (Merlot)wijnen dan uit bijvoorbeeld Médoc. Je hebt vast wel eens van Château Cheval Blanc gehoord, een van de topwijngaarden uit Saint-Émilion. De andere bekende regio is Pomerol. Vooral kleibodem, en minder kalk dan Saint-Émilion. Dat zorgt voor krachtige en volle wijn, waar je even mee moet wachten voor 'ie op dronk is. Wijngaard Petrus is de bekende wijngaard, en maakt wijn van 100% Merlot.


Als laatste Entre-Deux-Mers, oftewel 'tussen 2 zeeën'. Beetje het ondergeschoven kindje van de Bordeaux. Maar, vlak de wijnboeren hier niet uit! Er staan dan geen wereldberoemde wijnhuizen, maar het is juist deze streek die vaak de betaalbare wijn aflevert onder de AOP Bordeaux. Daarnaast wordt hier ook Sauvignon Blanc verbouwd voor de witte Bordeaux.


Wat je echt geproefd moet hebben...

...zijn de rode wijnen uit Saint-Émilion. De (soms 100%) Merlot wijnen die diepe aroma's hebben van rijpe bessen, viooltjes en kruiden, maar nog steeds zijdezacht van textuur zijn. Saint-Émilion-wijnen behoren tot de absolute top van Bordeaux en zijn een must-try voor elke liefhebber van rode wijn.


Euh, Wijnvadersbudget?

Bordeaux is een regio vol excellentie en vakmanschap in de wijnwereld, aangevuld met soms wat Franse arrogantie ;) Dat zie je ook terug in de vaak hoge prijzen. Toch is het ook mogelijk om voor relatief betaalbare bedragen te genieten van Bordeaux. Hoe? Dat lees je in het blog Betaalbaar Bordeaux! Santé!

91 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page