Onbekend maakt onbemind: Campania
top of page

Onbekend maakt onbemind: Campania

Bijgewerkt op: 23 feb.

Campania, doet het een belletje rinkelen? Bij ons ook niet direct! Maar als we Napels, de Vesuvius, Limoncello en de Amalfi kust noemen, dan zit je er meteen. Campania is voor ons Nederlanders misschien een 'vergeten' en minder interessante wijnregio, voor de Italianen is het dat allerminst. Want er ligt een eeuwenoude wijntraditie aan de voet van de Vesuvius, waar ze echt kwaliteitswijn maken. Misschien niet zoveel DOCG's als Toscane, maar toch zeker de moeite waard om te verkennen. In dit blog nemen wij je mee door beeldschoon Campania!
De kustlijn van Sorrento, met een haven en ondergaande zon.
De kustlijn van Sorrento, in hartje Campania. Vakantiefoto van Koen

Ligging en geschiedenis

Eerst wat facts en figures, waar zitten we? Campania is een regio aan de westkust in Zuid-Italië. Het is de regio om Napels heen, en het grenst met de onderkant aan Puglia. Het is er beeldschoon, met steden als Napels en Sorrento. Maar vooral de Amalfi kust is heel bekend. Steile kliffen met kleine dorpjes die tegen de rotsen lijken te zijn gesmeten. En door het mediterrane klimaat is Campania als een soort boomgaard voor Italië. Er groeit van alles, van groente en fruit tot veel inheemse druivenrassen.


De geschiedenis van de wijnbouw gaat ver terug, heel ver zelfs! Al in de Romeinse oudheid was Campania de bakermat voor kwaliteitswijn in heel het Middellandse Zeegebied. De topwijn was toen Falernia: een witte druif die als zoete en droge wijn gemaakt werd. Gelukkig hebben we de verhalen nog, want in het jaar 79 barstte de Vesuvius flink uit. Die uitbarsting maakte niet alleen een einde aan Pompeii, maar ook aan de wijnbouw in Campania. Later zijn op de vruchtbare vulkanische gronden weer wijngaarden aangelegd, waardoor je nu best wat wijnbouw hebt. Qua oppervlakte meet Campania zich aan Piemonte, met ongeveer 46.000 hectare aan wijngaarden. Maar de opbrengsten zijn lager, dat komt door het klimaat en de bodem.


Klimaat

Campania ligt aan zee, en in het zuiden van Italië. Daarmee heeft het grootste gedeelte van Campania een maritiem mediterraan klimaat. Dat wil zeggen dat de zomers warm (soms ronduit heet) en droog zijn. De winters zijn dan weer koud, nat en winderig. Zorgt voor een kenmerkend zuurtje in de wijn. Meer landinwaarts verandert het in een continentaal klimaat. De zomers blijven grotendeels hetzelfde, maar de winters worden nog wat kouder.


Ook het terroir vind je er in 2 smaken. We noemden het eerder al; bij Napels ligt de Vesuvius, een behoorlijk actieve vulkaan. Wist je dat de Vesuvius nog in 1944 is uitgebarsten? Zo'n uitbarsting neemt heel wat as en lava met zich mee, wat voor enorm vruchtbare (vulkanische) grond zorgt. Ga je wat verder weg van de vulkaan, dan verandert het terroir naar meer kalk- en kleirijke grond. De wijngaarden liggen allemaal zo'n beetje tussen de 300 tot 800 meter boven zee. Dat zorgt voor een verkoelende bries door de wijngaarden.


Wijnregio's en haar druiven

Campania kent behoorlijk veel appellaties: 15 DOC's en 4 DOCG's. Voor het gemak bespreken we de 4 DOCG's die allemaal wat verder landinwaarts liggen en echte kwaliteitswijn afleveren.


Overzicht van Campania met alles DOC(G)'s. Met dank aan Italian Wine Central
Overzicht van Campania met alles DOC(G)'s. Met dank aan Italian Wine Central

We starten met Taurasi, de oudste DOCG van Campania. Hun belangrijkste druif is de Aglianico die rode wijn oplevert. Hij wordt ook wel de Barolo van het zuiden genoemd. Taurasi's hebben een diepe kleur, en stevige aroma's van zwart fruit, leer en kruiden. Doordat Taurasi's minimaal 12 maanden op hout moeten rijpen, kun je ook wat chocola terugproeven. Je kan er ook nog een Taurasi Riserva vinden, die moet minimaal 18 maanden rijpen.


Ietsje meer westelijker vind je Aglianico del Taburno, sinds 2011 een DOCG. Hier vind je zowel rode wijn als rosé. Klein verschil met Taurasi; hier hoeft wijn niet op hout te worden gerijpt. Dat maakt de wijnen wat frisser en lichter.


Door naar Fiano di Avellino, rondom de gelijknamige plaats. Deze DOCG is er enkel voor witte wijn van de (je raadt het al) de Fiano druif. Deze witte wijn is flink stuivend, veel aroma's dus. Bol van het steenfruit, met vaak nog wat amandel. Fiano's zijn wijnen met een volle body, wat ze ideaal maakt om bij een gerecht met bijvoorbeeld gekruide kip te drinken.


We eindigen precies in het midden tussen de DOCG's in Greco di Tufo. Wederom witte wijn. De wijnen lijken enorm op de Fiano di Avellino met steenfruit en amandel, maar bij Greco di Tufo krijg je er nog een portie mineralen bij. Dat maakt 'm net wat delicater dan de buurwijn.


Paar feitjes op een rij

Qua wijn is Campania al een topgebied, maar de Campaniërs zijn echte lekkerbekken. Zonde om niet te noemen! Hierbij wat tips, mocht je er op vakantie zijn.

  • Napels is de bakermat van de pizza! Zeker proberen als je daar bent. Alles wat napolitana heet in pasta en pizza wordt gemaakt met de pummarola, een tomatensaus gemaakt van Pomodoro San Marzano dell’Agro Sarnese. Die groeit vooral goed ten zuiden van de Vesuvius.

  • Napolitanen en Campaniërs zijn echte veggielovers! Door de vulkaangronden groeit er van alles. Denk aan slasoorten, met vijgen, perziken, meloenen en druiven.

  • En vergeet de citroenen rondom Sorrento niet! Daarvan wordt de befaamde Limoncello gemaakt. Zeker proeven!

  • Ben je wat langer in Sorrento, en wil je posh uit eten? Ga dan naar Lorelei, een restaurant met Michelinster aan de baai van Sorrento. Dik dineren met uitzicht op zee, wat wil je nog meer?


Foto van een fles Lapilli Greco di tufo

Kortom

Campania is een heel veelzijdige regio. Kun je door het massatoerisme rond de Vesuvius en de Amalfi kust heen kijken, dan is het een waanzinnig mooie plek om te vertoeven op vakantie. Hebben we allebei al eens gedaan. En geloof ons, het is echt de moeite waard! Zaten we toen maar al wat meer in de wijn, dan hadden we verder gekeken dan de limoncello ;) Want ook qua wijn kom je in Campania niks te kort. Voor elk wat wils met rijk wit, fruitig rosé en stevig rood.


Proeven?

Gelukkig kom je de DOCG's ook steeds vaker tegen op de Nederlandse markt, zodat wij er ook hier volop van kunnen genieten! Dat deden wij ook, met de Lapilli Greco di Tufo DOCG die je kunt kopen bij Vinify. We schreven er een uitgebreide proefnotitie over. Nieuwsgierig? Klik op de fles, en je wordt doorgestuurd naar de review!




25 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page