top of page

Sterk verhaal: Het wijnmeer van de koning

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Vaders staan bekend om hun sterke verhalen en visserslatijn, niet waar? Nou, wij houden daar ook wel van! Maar dan natuurlijk wel over wijn. In deze blogserie nemen we je mee in de meest bizarre, ongelooflijke en (waarschijnlijk...) waargebeurde verhalen over wijn.

Het feestbeest van China

Koning Zhou Xin van Shang

Lang geleden regeerde koning Zhou Xin over een groot deel van China; de Shang regio. Zhou was zeer geliefd onder zijn onderdanen en volgens legenden had hij bovennatuurlijke krachten. Hij was zo slim dat hij elke discussie won, en zo sterk dat hij met zijn blote handen op wilde dieren kon jagen. Zijn land was goed op orde en hij regeerde met ferme maar rechtvaardige hand.


Op een dag leerde hij Daji kennen. Zij zou de mooiste vrouw van China zijn geweest en Zhou was meteen smoorverliefd. Maar, niet iedereen was blij met Daji. Ze paste namelijk niet zo in het perfecte koninklijke plaatje. Daji was een echte 'party animal', dronk veel en sprak open over sex. Dat kon natuurlijk niet in die tijd!


Koning Zhou werd zo betoverd door Daji's verschijning, dat hij er alles aan deed om indruk op haar te maken. Ze hield van muziek, dus hij liet muziekstukken voor haar componeren. Ze hield van dieren, dus hij bouwde een dierentuin voor haar. En die liefdesuitingen werden steeds grootser en dramatischer.


Het wijnmeer

'Meer vol wijn' gegenereerd door DreamStudio

Op een dag liet de koning een heel meer voor Daji aanleggen. En niet zomaar een meer, want hij liet het volledig vullen met wijn!


In het midden van het meer werd een eiland gemaakt. En, dit geloof je niet, maar in plaats van bomen werd het eiland vol gezet met vleesspiezen! Op dit bizarre eiland organiseerde de koning talloze feesten. Tot wel 3000 mensen werden per keer uitgenodigd op het kleine eiland, allemaal poedelnaakt. Op aandringen van Zhou en Daji rende de gasten als beesten rond, dronken wijn uit het meer en smulden van de 'bomen' (en van elkaar).


酒池肉林

De onderdanen van Zhou waren natuurlijk niet blij met al die extravagante feesten. Hij verbraste de staatskas en leek niks meer om hen te geven. Toen de oom van de koning er genoeg van had, ging hij verhaal halen in het paleis. Hij werd meteen opgepakt en zonder pardon op gruwelijke wijze om het leven gebracht (levend ontleed...). De koning en koningin dreven steeds verder af van de werkelijkheid en traden hard op tegen hun vijanden.


Chaos heerste in het land en naburige koning Wu maakte daar gretig gebruik van. Hij had al jaren zitten azen op het land van Zhou en dit was zijn kans om binnen te vallen. Hij stuurde 100 soldaten naar de hoofdstad. Meer bleek niet nodig omdat de soldaten van Zhou zich snel bij hen aansloten. De koning vluchtte naar het eiland in het wijnmeer. Daar zette hij in brand en verging samen met zijn geliefde pleziereiland. Wat er van Daji is geworden blijft een mysterie...


Vandaag de dag wordt in China nog steeds de uitdrukking 酒池肉林 ('meren van wijn en bossen van vlees') gebruikt als symbool voor extravagantie en corruptie.


11 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page