top of page
Foto van schrijverVincent Bakker-de Bruin

Top 5 Hoogstgelegen Wijngaarden: Ontdek Wijnbouw op Nieuwe Hoogtes

Wij zijn dol op feitjes! En jij waarschijnlijk ook, anders was je niet op dit blog beland. In deze serie nemen we je mee op reis langs de extremen van de wijnwereld. Van de kleinste wijngebieden tot de duurste, en van de meest gekke wijnmethodes tot de koudste plekken waar wijn wordt gemaakt. Zo ben je in een paar minuten lezen weer even verzadigd met leuke wijnfeitjes, en zit je nooit zonder praatstof op een verjaardag of bij je proefclub.

Deze keer 5 van de allerhoogste plekken waar druiven groeien en waar ze er óók nog eens wijn van weten te maken.


5 - Visperterminen, Zwitserland: de hoogste wijngaarden van Europa in de Zwitserse Alpen

Omringd door de allerhoogste bergen van Zwitserland vind je het dorpje Visperterminen. Hier liggen de hoogste wijngaarden van Europa; tussen de 650 en 1150 meter. Dat kan alleen maar op hele steile terrassen, versterkt met gestapelde stenen muurtjes. De druif Païen - lokaal bekend als Heida - is hier zo iconisch dat de locals vaak zeggen dat ze uit 'Heidadorf' komen. Het druivenras, de hoogte en de ondergrond maken dat de wijn echt uniek is in de wereld.


In de jaren '80 dreigde de wijnbouw hier te verdwijnen. Dat lieten de dorpsbewoners gelukkig niet gebeuren en ze richtten een gilde op om geld op te halen. Ze herstelden samen de terrassen en bliezen ook het wijntoerisme nieuw leven in.

4 - Coahuila, Mexico: De jongste, oudste én hoogste wijnhuizen van Mexico

Het gebied Coahuila in Mexico is een erg interessante wijnregio. Je vindt hier het oudste én het jongste wijnhuis van Mexico: Casa Madero van 420 jaar oud en Bodega Rivero González van 26 jaar oud. Maar ook de hoogste wijngaard van Mexico ligt in dit gebied. Omringd door bergen en de Coahuila woestijn liggen de wijngaarden van Don Leo op zo'n 2100 meter hoogte. Om er te komen moet je de woestijn trotseren en reis je langs gigantische cactusplanten en af en toe een bizon. Hier heerst een fris microklimaat tijdens het rijpseizoen waardoor er extra veel aroma behouden blijft in de wijn.


Het wijnhuis is vernoemd naar Don Leo Mendel, die in 1938 uit Duitsland vluchtte en naar Mexico kwam. Hij gaf zijn familie een liefde voor agricultuur mee en in 2000 plantten ze de eerste druiven. Fast forward naar 20 jaar later en ze winnen de prijs voor beste Cabernet Sauvignon ter wereld op het Concours International des Cabernets. Verder maken ze Merlot, Shiraz, Pinot noir, Malbec, Zinfandel, Sauvignon blanc, Semillón en Chardonnay. Een hele hoop dus!


Nog één fun fact: ze maken hier de enige volledig gecertificeerde koosjere wijn van Mexico.


Wijngaard in Coahuila met een wijnboer op zijn traktor op de voorgrond
Wijngaard van Casa Madero in Coahuila - Foto door NachtBel

3 - Salta, Argentinië: Wijnbouw op grote hoogte in de Argentijnse Andes

In Salta vind je het oudste wijnhuis van Argentinië: Bodega Colomé, al opgericht in 1831. Ze bezitten wijngaarden op 1700 tot 2600 meter hoogte waar ze de iconische Argentijnse druiven Malbec en Torrontès verbouwen. Sinds de bodega in 2001 werd overgenomen door Hess Family Estates (bekend van veel wijngaarden in de VS en Zuid Afrika) is er veel geïnvesteerd, vooral in wat ze zelf noemen 'agro-ecologische' technieken. Dat zijn moderne systemen met veel oog voor de natuur. Zo werken ze biodynamisch, tappen ze alleen het lokale bergwater en maken ze enkel gebruik van de oorspronkelijke gisten die in de wijngaard voorkomen. Dit moet een karakteristieke stijl met grote complexiteit opleveren.


Dit wijnhuis kun je prima vinden op de Nederlandse (online) markt. Leuk om eens te proeven!

Foto van een wijngaard met hoge bergen op de achtergrond
Wijngaard in Salta, Argentinië - Foto door Chris Ford via Flickr

2 - Bolivia: Waar wijnbouw pas begint vanaf 1600 meter

In subtropisch Bolivia is het veel te warm voor wijndruiven. Noodgedwongen zoeken wijnmakers daarom de hoogte op voor verkoeling. Pas vanaf zo'n 1600 meter vind je hier wijngaarden, maar 2500+ meter is meer regel dan uitzondering. Vooral in de valleien van Tarija en de zuidelijke regio Chuquisaca. In die laatste streek - nabij Cotagaita - ligt de hoogste wijngaard van Bolivia van maar liefst 3200 meter hoog!


Die hoogte maakt dat ziektes en ongedierte geen kans krijgen. Zo is het erg eenvoudig om biologisch te werk te gaan. Ook kreeg de druifluis - die in de 19e eeuw bijna alle wijngaarden in Europa verwoestte - hier geen voet aan de grond. Je vindt er daarom nog wijnstokken die 200 tot 300 jaar oud zijn! En die groeien nog op heel traditionele manier: in bomen. Die 'wijnjungles' zijn uniek in de wereld.


In Bolivia maken ze wijnen die helemaal in onze Europese smaak vallen: fris, licht en elegant. Dit in tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen waar de wijnen vaak veel krachtiger zijn. Maar veel zul je Boliviaanse wijn niet in Nederland zien. Met slechts 3500 hectare aan wijngaarden zijn ze echt nog een kleine speler in de wereld.


Meer weten over wijnland Bolivia? Lees ons blog Onbekend maakt onbemind: Bolivia. En hoe kom je aan Boliviaanse wijn in Nederland? Via de enige importeur in de Benelux: Vinos de Altura.

Foto van wijnranken die in oude bomen groeien
Foto van een wijnjungle in Bolivia - door southamericawineguide.com

1 - 'Pure Land & Super-High Altitude Vineyard', Tibet: De absolute 'world record' hoogste wijngaard

Een hele mond vol, maar deze wijngaard is dus echt de aller-allerhoogste ter wereld. Zegt ook het Guiness book of world records. De wijngaard ligt op maar liefst 3563,31 meter boven zeeniveau! En met 67 hectare is het ook geen kleintje. Ze verbouwen hier onder andere Vidal, Muscat en Bei Bing Hong. Die laatste is een lokale Tibetaanse druif waar ze de plaatselijke variant van ijswijn van maken.


De wijngaard wordt gerund door Rong Shun Biotechnology Development Ltd. die hier sinds 2012 actief is. Na meerdere mislukte pogingen om op zulke hoogte wijn te maken, kwamen ze uiteindelijk in deze regio terecht. De naam van de regio -Cai Na Xiang- betekent letterlijk zoiets als 'bron van groenten'. Druiven groeien hier ook verrassend goed, zelfs in de lokale tuintjes.


Voordelen van deze hoogte zijn het vele zonlicht en weinig kans op ziektes. Maar er zijn ook flinke uitdagingen. Denk aan kou en droogte in de lente, stormen in de zomer, vroege vorst in de herfst en zandstormen in de winter. De technieken om hier goed mee om te gaan komen wonderbaarlijk genoeg uit Israël. Niet omdat ze daar ook op zulke hoogtes druiven groeien, maar meer vanwege de vergelijkbare droogte en warmte.


Rong Shun wil ook nog verder uitbreiden in Tibet. Het doel was ruim 600 hectare in 2022 maar of dat gehaald is...

Foto van een Tibetaanse man met muts op en druiven in zijn handen, tussen de wijnranken
Hoogste wijngaard ter wereld - Foto door Rong Shun Biotechnology Development Ltd



79 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page