top of page

Sterk verhaal: De ultieme versterkte wijn

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Vaders staan bekend om hun sterke verhalen en visserslatijn, niet waar? Nou, wij houden daar ook wel van! Maar dan natuurlijk wel over wijn. In deze blogserie nemen we je mee in de meest bizarre, ongelooflijke en (waarschijnlijk...) waargebeurde verhalen over wijn.
Een flyer om Vin Mariani te promoten

Wijn als medicijn?

Rond 1865 was 'Vin Mariani' één van de meest populaire wijnen van Frankrijk. Het werd ontwikkeld door de Franse chemicus Angelo Mariani en verkocht als ‘tonique’ (medicinaal drankje) met tal van gezondheidsclaims. Het zou vooral een verkwikkende werking hebben en je meer kracht, energie en vitaliteit geven. Er werd aangeraden dat volwassenen zeker 2 tot 3 glazen per dag moesten nemen voor de volledige gezondheidseffecten. Kinderen moesten het bij 1 tot 2 glazen per dag houden. Als je dat al schokkend vindt, lees dan vooral door!


Een advertentie voor Vin Mariani

Endorsement door celebrities

De wijn was immens populair onder allerlei beroemdheden. Het werd flink gepromoot bij sporters om hun prestaties te verbeteren, maar Mariani wist ook lovende recensies bij andere hotemetoten los te peuteren. Die printte hij dan weer in tijdschriften en kranten en de populariteit groeide. Onder deze celebrities zaten ook US president Grant en Queen Victoria van Engeland. Maar, het hoogtepunt was de goedkeuring van Paus Leo XIII, die Mariani zelfs een speciale gouden medaille gaf! De Paus zou altijd een gevuld heupflesje Vin Mariani bij zich hebben.


Een fles Vin Mariani

Narcoticawetten gooiden roet in het eten

Helaas was het einde oefening voor Vin Mariani toen er rond 1900 strenge narcoticawetten van kracht werden. Waarom? De wijn was een blend van Bordeaux wijn en bladeren van de coke plant. Er zat dus cocaïne in! Zo’n 250 milligram per liter om precies te zijn. Niet zo gek dat het verkwikkend was... Overigens had Mariani hier nooit geheimzinnig over gedaan. De volledige naam van de wijn was namelijk: Vin Tonique Mariani á la Coca du Pérou.


Doorstart?

Nog een klein uitstapje: de Amerikaanse John Pemberton nam Mariani’s idee over en maakte een zelfde soort wijn in Amerika. Toen alcohol daar verboden werd, verving hij de wijn door een extract van kolanoten. Hij noemde het nieuwe drankje: Coca-Cola.


Sterker vind je ze niet...

25 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page