top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Piemonte

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer reizen we af naar Piemonte: het land van koninklijk rood en bruisend wit.

Naast een geweldige wijnstreek is Piemonte ook een prachtige vakantiebestemming, met glooiende heuvels en Middeleeuwse dorpjes. Wat moet je weten om goed voorbereid op wijnreis te gaan naar dit gebied? Je leest het in een paar minuten!Streek en klimaat

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië en betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen'. Toepasselijk, want het grenst direct aan de Alpen en Apennijnen. Het heeft een divers landschap, met bergen in het noorden en glooiende heuvels in het zuiden. Die diversiteit zorgt voor veel verschillende microklimaten, wat weer een breed scala aan druivensoorten en wijnstijlen mogelijk maakt. Over het algemeen heeft Piemonte een gematigd landklimaat, met warme, lange zomers en koude (mistige) winters. Druiven kunnen zo langzaam en gelijkmatig rijpen wat de smaak en kwaliteit natuurlijk ten goede komt!


Koninklijk rood

Piemonte staat bekend om haar rode wijnen, en dan vooral die van de koninklijke Nebbiolo. Die is verantwoordelijk voor de legendarische Barolo's en Barbaresco-wijnen, die wereldwijd bekend zijn. Dat zijn krachtige wijnen die je lang kunt bewaren. Maar de meest aangeplante druif in Piemonte is de Barbera. Wijnen die hiervan worden gemaakt zijn een stuk fruitiger en soepeler.


Hoewel Piemonte vooral bekend staat om zijn rode wijnen, moet je ook de witte druiven niet onderschatten. Zoals de Moscato bianco. Die druif geeft hier geweldige zoete, aromatische en vaak (licht) mousserende wijnen. Een andere opvallende witte druif is de Cortese, waar de Gavi-wijnen van worden gemaakt. Deze zijn dan weer droog en verfrissend zuur. Als laatste de Arneis, die meer elegante en rondere wijnen geeft die vaak hints van peer en amandel hebben.


De wijngebieden

Piemonte heeft een rijke geschiedenis en kent daarom een indrukwekkende diversiteit aan appellaties en subregio's. De belangrijkste drie zijn de Langhe, de Roero en de Monferrato.


We beginnen met het centraal gelegen Langhe, met Alba als belangrijkste uitvalsbasis. Dit is de bakermat van de Nebbiolo druif en hier komen de beroemde Barolo's en Barbaresco's vandaan. Barolo's zijn krachtig, complex en kunnen enorm lang rijpen. Kenmerkend is de lichte, bijna roestrode kleur die een beetje in contrast staat met de diepe en rijke smaak. Barbaresco's zijn vaak iets eleganter, toegankelijker en net wat sneller op dronk. In beide wijnen kun je tonen van kersen, viooltjes, kruiden en tabak vinden. Deze moet elke zichzelf respecterende wijnliefhebber echt eens proeven! Het landschap is hier overigens ook fantastisch, met glooiende heuvels en adembenemende uitzichten over de wijngaarden.


Iets ten noorden van de Langhe ligt het Roero gebied. Hier komt bijvoorbeeld de Roero Arneis vandaan. Deze geeft elegante en aromatische witte wijnen, die vaak hints van peer en amandel hebben. Ook staat hier (net als op veel plekken in Piemonte) veel Nebbiolo aangeplant. Hoewel er erg mooie wijnen uit dit gebied komen, staat het toch vooral bekend om haar agrarische en culinaire cultuur. De internationale 'slow food' beweging is hier bijvoorbeeld ontstaan.


Ten oosten van de Langhe ligt Monferrato. Hier vind je ook het beroemde Asti gebied, bekend om de licht zoete en sprankelende wijn: Moscato d'Asti. Dat is écht onze guilty-pleasure! Daarnaast is dit ook hét gebied voor de Barbera druif, zoals Barbera d’Asti. Maar ook de relatief nieuwe appellatie 'Nizza'. Dat zijn krachtige Barbera wijnen met grote ambities. Ze willen hier namelijk de strijd aangaan met Barolo. Wij waren erg onder de indruk van dit gebied en de wijn! Later meer... ;)


Wat je echt geproefd moet hebben...

Als je Piemonte bezoekt, wil je eigenlijk zoveel mogelijk proberen! Maar ga in ieder geval voor een Barolo. Deze koning van de Italiaanse wijnen is echt een unieke ervaring. Wel een prijzige, overigens! Een beetje goede Barolo hebben wij nog niet gevonden onder de €30...

46 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page