top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Rueda

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer Rueda. Een grote hoogvlakte met hete dagen en koele nachten. En bekend door de vele supermarktwijnen. Waarom is Rueda zo immens populair? Je leest het in dit blog!
Typische wijngaard in Rueda. Foto door D.O. Rueda

Op grote hoogte

¡Nos vamos a España! Naar de provincie Castilla y León om precies te zijn. Het is de grootste zelfstandige regio van Spanje, met steden als Valladolid en Salamanca. Niet erg bekend allemaal. Waar de regio echt om bekend staat zijn de vele Middeleeuwse steden en kastelen. En de meseta, oftewel de Spaanse hoogvlakten in het Centraal Massief. En op die meseta vinden we Rueda! Gelegen op zo'n 700 meter boven zeeniveau, maar verder helemaal vlak. Een uniek gebied, met snikhete zomerdagen en winternachten onder het vriespunt. Daarnaast regent het er weinig, maar heb je wel vaak mist. En die combi zorgt voor knapperig frisse wijnen.


Kaart van Rueda door Decanter

Viva el Verdejo

Zeg je Rueda, dan zeg je Verdejo. 88% van alle oogst in de Rueda is Verdejo. En hij doet zijn naam eer aan! Verdejo is afgeleid van verde, groen dus. Oorspronkelijk komt 'ie uit Noord-Afrika, maar sinds de 11e eeuw doet Verdejo het supergoed in Spanje. De druiven zijn klein met een ruwe schil. Daarmee is 'ie goed beschermd tegen de extreme hitte en kou. Verdejo geeft frisse wijn met aroma's van tropisch fruit, perzik, appel en citrus.


Naast Verdejo groeit er nog wat Viura en Sauvignon blanc, al zijn ze sterk in de minderheid. Er komt zelfs wat rode wijn van Tempranillo en Garnacha uit de kelders. Maar die flessen blijven meestal achter in Spanje.


Het geheim van Rueda

De Verdejo. Foto van Plant Grape

Hoe kan het nou dat een relatief klein gebied zo immens populair is? Het antwoord is innovatief zijn, en veel produceren voor een leuke prijs! In de jaren '70 gooiden de wijnboeren in Rueda het roer radicaal om. Ze stapten af van de traditionele vergistingsmethode in mandflessen, waarbij de wijn meer op sherry leek. De Palomino-stokken werden gerooid en vervangen voor Verdejo die gerijpt werd op RVS. Een schot in de roos! De Verdejo doet het uitstekend, en levert veel wijn. En met veel, bedoelen we ook veel! In 2022 kwamen er 110 miljoen flessen uit de Rueda.


En wist je dat wij Nederlanders nummer 1 exportland voor Rueda-wijnen zijn? 34% van alle oogst ligt uiteindelijk in de Nederlandse schappen. Wij Hollanders houden dus wel van een Verdejo'tje!


Wat je ooit geproefd moet hebben...

...is Rueda fermentado en barrica! Houtrijping dus. Vroeger was dit heel ongebruikelijk, en zelfs een beetje uit den boze bij Verdejo. Maar tegenwoordig zijn er heel wat Verdejo-wijnen op de markt die (deels) houtrijping hebben gehad. Nog steeds prima betaalbaar, maar net even een stapje complexer. Door die houtrijping, en vaak ook lie-rijping, krijgt de Verdejo een wat diepere smaak met aroma's van vanille en amandel. Waanzinnig lekker! Zoek bijvoorbeeld eens naar Mus Verdejo, en drink 'm bij kip of vis met romige sauzen.


Kortom...

Wil je niet teveel betalen voor een lekkere fles wijn, die bij veel mensen in de smaak valt? Kies dan voor Verdejo uit de Rueda! Sla je nooit een flater mee. Ideale wijn voor in de zon op het terras, als doordeweekse wijn of met wat houtrijping een perfecte combi bij je eten. En zeg nou zelf, we willen toch graag nr. 1 afnemer blijven? ;)

30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page