top of page

En Primeur: dé tip voor Betaalbaar Bordeaux

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

In ons blog over Betaalbaar Bordeaux geven we je tips die de échte Bordeaux ervaring met een beperkt budget mogelijk maken. Onze gouden tip: en primeur wijnen. En zeker voor een fantastische jaargang als 2023!

In dit blog gaan we nog even dieper op dat systeem in. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van Job Joosse, Magister Vini en inkoper bij Wijnkoperij Okhuysen. Hij legt je in een Q&A precies uit hoe het werkt!

Een stapel met wijnvaten

Voorinschrijving

En Primeur betekent dat je wijn bestelt al voordat ze officieel op de markt wordt gebracht. Het wordt ook wel een voorinschrijving genoemd. Tijdens deze campagne kun je genieten van flinke kortingen ten opzichte van de uiteindelijke verkoopprijs. Zo krijg je toegang tot wijnen die anders misschien buiten je bereik zouden liggen.


De en primeur periode is meestal vanaf mei, enkele maanden na de oogst. Wijnmakers presenteren dan hun wijnen (voordat ze gerijpt zijn) aan de handelaren en critici. Die mogen proeven, beoordelen en bestellen. Daarna schrijf je je via die handelaren in en profiteer je van de aantrekkelijke prijzen. Na het bottelen (zo'n twee jaar na de voorinschrijving) worden de wijnen geleverd.


Wanneer stap je in?

Het blijft altijd lastig, wat is nou een goed moment om te beginnen met het aankopen van Bordeauxwijnen? Het is makkelijk om te roepen, maar het moment is nu! Dat komt vooral omdat de prijzen van de goede wijnhuizen flink zijn gedaald. De markt van Bordeauxwijnen zit al maanden ‘op slot’. Wijnliefhebbers drinken minder Bordeaux, zo heftig zelfs dat er laatst 8000 ha aan wijngaard is gerooid. Dat zorgt voor een prijsdaling, soms tot wel 30%. Als dat geen reden is om nu te beginnen met je wijnkelder...


Heb geduld...

Je moet dan misschien nog even geduld hebben voordat de wijnen 'op dronk' zijn, maar dan heb je wel écht iets om naar uit te kijken. En omdat 2023 net als 2022 een heel goed wijnjaar was, is dit echt hét moment om een (kleine) voorraad aan te leggen en daar de komende jaren van te genieten! Hoe je de wijn dan ook goed bewaart, lees je in onze Go-to-Guide wijn bewaren.


Tip: goede Bordeaux specialisten bieden vaak aan om jouw wijn in hun kelder te bewaren. Meestal zijn de eerste paar jaar gratis en betaal je daarna een kleine vergoeding per jaar. Qua prijs kan daar geen enkele klimaatkast tegenop!


Q&A met Job Joosse, Magister Vini en inkoper bij Wijnkoperij Okhuysen


Hoe kiezen jullie de wijnen die jullie 'en primeur' aanschaffen?

Daarvoor reizen we ieder jaar af naar Bordeaux voor de ‘en primeur’ week, waarbij we op de chateaux zelf de wijnen van het laatste oogstjaar proeven. Die liggen op dat moment nog op vat te rijpen, dus je proeft in feite een wijn die nog niet af is. Wij proeven en scoren de wijn en op basis daarvan bepalen we wat we aan gaan bieden, prijskwaliteit is daarbij heel belangrijk. Uiteraard is er een aantal chateaux, waaronder beroemde grand cru classé’s, maar ook zeer constant presterende huizen waar we een goede band mee hebben, die we elk jaar aanbieden. Dat is de kern van ons assortiment. Maar natuurlijk zijn er elk jaar ook leuke verrassingen die uitzonderlijk goed presteren en interessant zijn om te kopen. Die groep wisselt jaarlijks.


Hoeveel korting krijg je bij de voorinschrijving?

In feite is er op het moment dat je wijn en primeur koopt nog geen sprake van korting, omdat je nog niet weet wat de marktwaarde van de wijn zal zijn wanneer hij fysiek op de markt komt twee jaar later. Meestal ligt die marktwaarde zo’n 25 tot 40% hoger, een aanzienlijk verschil, dus je zou kunnen stellen dat dat de verwachte korting is die je krijgt. En dat is de beloning van de chateaus voor het vooruit kopen van de wijn. Voor hen een prettige financiering die gebruikt wordt voor alle

investeringen in kelder en wijngaard in het lopende jaar. De waardevermeerdering in de markt is

echter geen garantie. Als koper is er dus altijd een beetje risico. In de praktijk liggen de primeurprijzen echter altijd onder de latere marktprijzen.


Tot wanneer is er voorverkoop?

In het geval van de voorverkoop Bordeaux is dat tot augustus 2024. Hoewel het in veel gevallen is ‘zolang de voorraad strekt’. Bij Okhuysen hanteren we overigens hetzelfde systeem voor onze bourgognewijnen en Italiaanse en Spaanse topwijnen. Er zijn dus in het jaar meerdere primeurcampagnes waar je op in kunt tekenen.


Wanneer wordt de wijn geleverd?

Twee jaar nadat je de wijnen en primeur hebt gekocht. Bordeaux 2023 wordt dus in de zomer van 2026 geleverd.


Moet ik heel lang wachten tot ik de wijn kan drinken?

Dat verschilt heel erg per wijn en ook per oogstjaar. Er zijn inderdaad wijnen die je het best tot wel tien jaar of langer na de oogst moet wegleggen, denk bijvoorbeeld aan de meeste grand cru classes. Maar de wat meer bescheiden geprijsde wijnen zijn vaak al sneller mooi te drinken. Overigens is het ontzettend leuk en vooral verrassend lekker om het nieuwe oogstjaar dat binnenkomt direct te proeven. De vaak krachtige tanninestructuur zit dan nog ‘verpakt’ in het primaire fruit en het hout geeft in de jeugd verleidelijke tonen van specerijen en geroosterd brioche. We geven op onze website overigens per wijn een bewaar/drinkadvies, zodat je altijd op kunt zoeken wanneer je wijn op dronk is.71 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page