Wij zijn dol op feitjes! En jij waarschijnlijk ook, want anders was je niet op dit blog beland! In deze serie nemen we je mee op reis langs de extremen van de wijnwereld. Van de kleinste wijngebieden tot de duurste, en van de meest gekke wijnmethodes tot de koudste plekken waar wijn wordt gemaakt. Zo ben je in een paar minuten lezen weer even verzadigd met leuke wijnfeitjes, en zit je nooit zonder praatstof op een verjaardag of bij je proefclub!
Deze keer vijf van de kleinste wijngebieden ter wereld. Die grote gebieden kennen we wel, maar welke zijn nou het allerkleinst? Lees snel verder! Het zal je misschien niet verbazen dat ook ons kleine Nederland vertegenwoordigd is!
Pico, Azoren: wijnen uit UNESCO-gebied
Pico is een van de eilanden van de Azoren in Portugal. Het staat bekend om de unieke manier hoe ze hier wijngaarden aanleggen, namelijk de "currais". Dat zijn stenen muurtjes die de druivenranken beschermen tegen de heftige wind die van de Atlantische Oceaan. Je vindt er vooral Verdelho, een witte druivensoort die frisse wijn oplevert.
Op Pico vind je ongeveer 150 hectare verspreid over het eiland. Het wijnlandschap is zo uniek dat het zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Furano Valley: Japan's Exclusieve wijnbouw in HokkaidoÂ
We trekken verder naar Japan, naar Hokkaido om precies te zijn. Hier is wijnbouw al een stuk schaarser; momenteel is er ongeveer 15-20 hectare aan wijngaarden aangeplant in Furano Valley, met vooral Chardonnay en Müller-Thurgau.
De wijnbouw in Hokkaido is de afgelopen jaren al flink gegroeid; de wijnen zijn heel populair. Maar je raadt het al, ze zijn ook behoorlijk prijzig door de schaarste. Ze beginnen vanaf een €40 in Japan. Op de Nederlandse markt vind je ze nauwelijks terug.
Lebanon, Ohio: Amerika's verborgen pareltje
Wijnen uit Amerika zijn hip and happening! In bijna elke wijnhandel kun je wel wijn uit Californië vinden. Toch vind je bijna geen wijnen uit Ohio, en al helemaal niet uit Lebanon. Ook niet zo gek, want er staat in Lebanon nog geen 10 hectare aan wijngaarden! Sowieso is de wijnbouw in Ohio veel kleinschaliger dan in de bekende wijnregio's van de Verenigde Staten, zoals Californië of Washington.
Den Hoorn, Texel: Nederlandse wijn op z'n best
Hollands Glorie op nummer 2! Want ook op Texel wordt er wijn gemaakt. Maar niet heel veel, zul je al begrijpen. Het is maar ongeveer 6 hectare. Dit zijn verschillende kleine wijngaarden verspreid over het eiland.
Texel biedt prima omstandigheden voor wijnbouw, vooral voor druivensoorten die goed gedijen in koele en vochtige klimaten. Denk aan Johaniter, Regent, maar toch ook Cabernet sauvignon.
Engadin Valley: Zwitserse wijnbouw op grote hoogte
De absolute nummer 1 vind je in de Alpen, in de Engadin Valley. De vallei waar ook St. Moritz in ligt. Een heel bijzonder microklimaat in Zwitserland. En klein is ook echt klein: ongeveer 1 hectare! Toch heeft het een reputatie opgebouwd voor het maken van kwaliteitswijnen van onder andere Müller-Thurgau en Chardonnay.
De wijnbouw in de Engadin Valley is een flinke uitdaging door de weersomstandigheden op grote hoogte. De wijngaarden zijn vaak terrasvormig aangelegd en worden handmatig bewerkt omdat machines er niet kunnen komen. Je moet ook wel een vastberaden wijnmakers zijn om op zo'n unieke plek wijn te willen maken!
Comentários