top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Elzas

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer bezoeken we de Elzas (of Alsace). Officieel een Franse streek, maar zo vaak van eigenaar gewisseld dat het nu net-niet-Frans-en-net-niet-Duits is. Een uniek gebied waar ze door de bijzondere omstandigheden echt prachtige wijn kunnen maken. Wat moet je weten om ultiem te genieten van dit gebied? Je leest het in een paar minuten!
De Kaysersberg, een van de Grand Cru's in de Elzas. Foto van Cecile Musy

Streek en klimaat

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan Duitsland. Het smalle gebied wordt ingeklemd door de Vogezen en de Rijn. Dat geeft niet alleen een bizar mooi landschap, maar ook een uniek microklimaat. De bergen beschermen namelijk tegen kou en regen. Wist je dat de Elzas één van de droogste en zonnigste gebieden is van heel Frankrijk? Met lange, warme zomers en goed koude winters kunnen druiven lang en gelijkmatig rijpen waardoor ze verfijnde aroma's ontwikkelen. Het 'terroir' hier is vaak duidelijk terug te proeven in de wijn.


Edele rassen

Ondanks dat er ook wat Pinot noir uit de Elzas komt, is meer dan 90% van de wijn wit. En het zijn ook nog eens bijna altijd 'monocepages'; je vindt er weinig blends. De belangrijkste druiven die ze hier gebruiken zijn de zogenaamde 'nobele rassen'. Dit zijn Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer en Muscat. Het zijn alleen deze druiven die in de Alsace Grand Cru wijnen gebruikt mogen worden.


De koningin van de Elzas is sowieso de Riesling. Die geeft prachtige wijnen met een verfijnde zuurgraad, veel citrus en minerale tonen. Elzas Rieslings staan bekend om hun uitstekende bewaarpotentieel en worden mooier met de jaren. Aan de andere kant van het spectrum vind je Gewürztraminer, die volle, aromatische wijnen voortbrengt met aroma's van lychee, rozenblaadjes en exotische kruiden. Pinot gris uit de Elzas is echt iets bijzonders. Waar deze in andere gebieden toch vaak wat saaie wijn geeft, zijn ze hier rijk, complex, bloemig en kruidig. Tot slot de Muscat, die wijnen produceert met levendige fruitige aroma's en een verfrissende smaak.


De wijngebieden

De Elzas is grofweg te verdelen in twee gebieden. We beginnen in het noorden, in het departement Bas-Rhin. Hier vindt je de beroemde wijnen van de steden Strasbourg en Obernai. Daarnaast vind je hier het grootste deel van de 'Route des Vins' 170 km door de glooiende wijngaarden. Wat een feest! Verder naar het zuiden, in het departement Haut-Rhin, vind je schattige stadjes zoals Colmar en Eguisheim. Dit gebied staat bekend om zijn gevarieerde terroir en het produceren van een breed scala aan wijnen, van droge witte wijnen tot zoete late oogst en edelzoete wijnen. Wist je dat het dorpsplein van Eguisheim het uitgangspunt was voor het dorpje in Belle en het Beest? Now you know ;)


De Elzas op de plattegrond. Kaart van Wine Folly

Funfacts

We moeten nog 2 dingen noemen over de Elzas. Allereerst iets over de fles. Bijna alle wijn vind je in de kenmerkende lange smalle fles; de flute d'Alsace. Als je wijn in deze flessen vindt, dan weet je dat ze aan de AOP Alsace voldoen. Zo is de kwaliteitswijn lekker snel te herkennen.


Nog iets aparts; Elzas/Alsace is een paar keer van eigenaar gewisseld. Vroeger was het onderdeel van het Roomse Rijk, net als zowat heel Europa. Na de Dertigjarige oorlog in 1648 werd het Frans. In de Frans-Duitse Oorlog (1870) werd het weer Duits. We zijn er nog niet. Na WO I werd Alsace weer Frans grondgebied. Hitler deed dat in WO II weer dunnetjes over, en verklaarde zowel de inwoners als de grond als Duits. Aan het einde van WO II werd het gebied teruggegeven aan de Fransen. Lekker ingewikkeld hè? Deze hele geschiedenis heeft ervoor gezorgd de Elzas een eigen identiteit heeft. Een eigen taal (Elzassisch), eigen bouwstijl, en noem Elzassers vooral geen Fransoos. Dat ligt gevoelig, maar dat zul je wel begrijpen ;)


Wat je echt geproefd moet hebben...

...zijn de Elzas Riesling én de Pinot gris. Deze wijnen zijn hier écht anders dan in andere gebieden en landen. Vooral de Pinot gris zal je verbazen als je een Pinot grigio uit Italië of Pinot gris uit andere delen van Frankrijk gewend bent. Het zijn beide complexe wijnen die je heerlijk op zichzelf kan drinken, maar die ook goed samengaan met bijvoorbeeld Aziatische gerechten.


De Elzas, met zijn idyllische landschap en knusse dorpjes, is een bestemming die elke wijnliefhebber zou moeten ontdekken. En dat kan ook prima in een weekendje. Met zo'n 600 km vanaf Utrecht zit je er zo!


19 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page