top of page

Wijngebied in Vogelvlucht: Marche


In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer reizen we af naar Marche, een verborgen parel in het hart van Italië. Als vakantie- en wijnbestemming is Marche nog redelijk onontdekt, maar daar komt langzaamaan verandering in. Want Marche has it all; natuur, cultuur én dus wijn!
Landschap van Marche. Er is een heuvel met wijngaarden te zien en een zonnebloemveld ernaast.
Foto door Peter Forster

Streek en klimaat

Le Marche spreken we in Nederland uit als ‘De Marken’ en ligt in het midden van Italië, op dezelfde hoogte als Toscane en Umbrië. Maar waar die gebieden in de zomer bol staan van de toeristen, is Marche nog heerlijk rustig en authentiek. Het zijn vooral de Italianen zelf die er naar op vakantie gaan. En de lokale wijn drinken ;)


Marche komt van het Germaanse woord voor 'grens of begrensd gebied'. Toepasselijk omdat het ingeklemd ligt tussen de Adriatische kust en de Apennijnen. Je vindt er een groen en heuvelrijk landschap, doorkruist door verschillende rivieren. Je raad het al, dat zorgt voor veel microklimaatjes en grondsoorten. Aan de kust is er duidelijke invloed van de zee, maar landinwaarts heerst een meer continentaal klimaat. Het gebied heeft dus zowel koele als warme zones. Qua bodem vindt je er vooral kalk en kleigronden.


De druiven

als in veel Italiaanse streken heeft ook Marche vooral veel inheemse druiven. Laten we beginnen met de ster van de show: de Verdicchio. Dit is echt de Marchegiaanse trots, herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De druif geeft frisse witte wijnen met tonen van citrus, amandel en bloemen. Heb je een kwaliteitswijn van Verdicchio te pakken? Dan kun je 'm zeker 5 tot 10 jaar bewaren!


Nummer twee voor wit is de Pecorino; de schapendruif. Zegt dat wat over de smaak? Nee hoor, het komt omdat schaapsherders altijd gretig van deze druif aten. Zij gaven 'm de naam 'Uva delle Pecore'; druif van de schapen. Ook deze kun je lang bewaren en wordt door het ouderen alleen maar mooier. Qua smaak moet je denken aan frisse tonen van appel en peer.


De laatste witte die we noemen is de Passerina. Deze staat niet heel veel aangeplant, maar is wel typisch voor de streek. Dit is een erg sterk druivenras die het vooral goed doet langs de Adriatische kust. Hij geeft lichte, fruitige wijnen met een lichte kruidigheid. Er wordt ook mousserende wijn van gemaakt.

Snel door naar rood! Je vindt hier vooral Montepulciano en Sangiovese. Montepulciano geeft donkere wijnen met veel fruit, veel structuur en veel tannine. Er worden jonge, fruitige wijnen van gemaakt, maar vooral ook serieuze gerijpte jongens. De Sangiovese is natuurlijk bekend als dé druif van Toscane. Hier in Marche speelt 'ie vooral eenijrol in blends met de Montepulciano.


De wijngebieden

Een kaart met de 5 DOCG wijngebieden in Marche
De 5 DOCG gebieden in Marche. Kaart van quattrocalici.it

Marche is op te delen in 5 provincies. Vooral de provincie Ancona is belangrijk voor wijn, met verreweg de meeste DOC(G)'s. Als eerst Verdicchio dei Castelli di Jesi. Hier komen de echte kwaliteits Verdicchio's vandaan. Als je 'classico' op het etiket ziet staan dan komt de wijn uit het traditionele gebied rond de stad Jesi. En 'riserva' betekent dat de wijn nét wat rijper is (lees: meer alchohol). Minder bekend, maar niet minder goed, is Verdicchio di Matelica. In beide gebieden maken ze overigens ook spumantes van Verdicchio.


Verder vind je in Ancona de Piceno en de Rosso Conero. Beide worden gemaakt van Montepulciano, met soms wat Sangiovese toegevoegd. Vooral de Rosso Conero wordt gezien als de lekkerste rode wijn uit de streek. Met smaken van rijpe kers en amandel kunnen we ons dat wel voorstellen!


Andere belangrijke provincies zijn Macerata en Ascoli Piceno. In Ascoli Piceno vindt je Offida, dé plek voor de allerbeste Pecorino wijnen. Ze zijn geconcentreerd, rijk én fris ziltig. Langs de kust vind je vooral frisse witte wijnen van Passerina.


In Macerata vindt je Vernaccia di Serrapetrona. Let op: dit heeft niks te maken met de witte Vernaccia uit Toscane. Hier maken ze namelijk kruidige en fruitige rode (!) spumantes van Vernaccia nero. Dit was in 2004 ook nog eens de allereerste DOCG in Marche.


Wat je echt geproefd moet hebben...

Is toch echt de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Prachtig elegante witte wijn in een kek flesje, wat wil je nog meer? Maar stel; je gaat zelf naar Marche doe, dan moet je ook zeker de Marchegiaanse keuken niet vergeten! Je kunt er bijvoorbeeld genieten van vincisgrassi (een lokale lasagne-variant) of porchetta (gebraden varken). En dan drink je er uiteraard een mooie Rosso Conero bij, die in Nederland nauwelijks te krijgen is ;). Salute!


27 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page