top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Veneto

Bijgewerkt op: 19 okt. 2023

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Weleens gehoord van Verona, Venetië en Treviso? Tuurlijk! Dit zijn stuk voor stuk iconische steden in Noord-Italië. In Veneto om precies te zijn, een van de belangrijkste wijnregio's van Italië. Met dit blog ben je in een paar minuten op de hoogte van de streek, de druiven en de wijnen. Saluti!
Uitzicht over Farra di Soligo, iets boven Treviso. Foto van Alberto Caliman via Unsplash

Streek en klimaat

Laten we bij het begin beginnen, waar ligt Veneto precies? We zijn in het noordoosten van Italië, grofweg het gebied tussen het Gardameer en Venetië, en een stuk omhoog richting de Oostenrijkse grens. Veneto is een echte industrieregio, vooral in voedsel, meubels en kleding. Benetton, Diesel, Geox, allemaal hebben ze wortels in Veneto.


Maar bovenal heel veel wijn! De 90.000 ha aan wijngaard zorgen voor bijna 13 miljoen hectoliter wijn per jaar. In tegenstelling tot andere regio's is de verdeling tussen wit en rood hier bijna 50/50. Dat komt mede door het weer. Er heerst een gematigd maritiem klimaat, door de Adriatische zee om de hoek. Winters zijn iets warmer dan elders, en zomers zijn zoals je verwacht; warm met een buitje hier en daar. Ideaal groeizaam weer voor de druiven.


De druiven

Let's talk grapes! Door het klimaat en de enorme hectares wijngaard groeien er ook heel veel soorten, zowel wit als blauw. Qua wit vind je er Glera; een vrij neutrale en makkelijk te verbouwen druif met mooie zuren, die de hoofddruif van Prosecco is. Garganega vind je terug in de Soave; fris, bloemig, en door de lierijping vaak wat amandelaroma's. Nieuwste telg is Pinot grigio, die sinds 1970 verbouwd wordt. Heb je een goede, dan heb je frisse en minerale wijn met veel citrus en witte appel. Helaas vind je hiervan ook veel massaproductie, wat zorgt voor wat vlakke terraswijn.


De blauwe druiven zijn bijzonder! Denk aan Corvina (sappig, fruitig, soepele tannines), Rondinella (fruitig, lage tannine, medium body), Corvinone (chocola, zwart fruit, stevige zuren) en Molinara (hoge zuren, zwart fruit, medium body). Deze 4 vind je terug in de toppers uit Veneto; Bardolino, Valpolicella en de welbekende Amarone!

van Veneto. Afkomstig van Amarone Tours

De wijngebieden

Veneto kun je redelijk eenvoudig opdelen in 4 gebieden, elk met hun eigen specialisme. We beginnen links met Bardolino, met hun gelijknamige wijn van Corvina. Bardolino's zijn volle wijnen met veel aroma's van rood fruit. Vaak krijgen ze ook alleen RVS-rijping. Ideale wijn bij antipasti en bijvoorbeeld carpaccio.

Appassimento-druiven

Een stukje naar het oosten en je zit in Valpolicella. Hier maken ze de befaamde Valpolicella's, Ripasso's en de Amarone. Wat die laatste 2 gemeen hebben, is dat de druiven na de oogst traditioneel eerst ingedroogd worden op rieten matten. Resultaat: meer suikers en minder sap, wat bijzondere wijn oplevert. Aroma's van kersen, chocola, met nog een flinke zuurgraad en een goede stoot alcohol.


Nog wat oostelijker van Verona vind je Soave, thuisbasis van de gelijknamige witte wijn gemaakt van Garganega. De kwaliteit ervan kan flink verschillen, maar Garganega wordt vaak geblend met Chardonnay voor wat extra pit en diepgang. Denk aan de Oropasso en de Moscabianca.

Ga je bij Venetië recht omhoog, dan kom je in het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene terecht, oftewel Prosecco DOCG. Hier verbouwen ze bijna alleen Glera. Prosecco vind je in 2 varianten: Spumante (flinke bubbel), en Frizzante (half mousserend). Beide varianten ontstaan door gisting in RVS, en het is vooral een kwestie van smaak wat je lekkerder vindt.


Wat je echt geproefd moet hebben...

...is wat ons betreft Amarone, door de unieke vinificatiemethode. Amarone heeft een heel intense en geconcentreerde smaak door het indrogen van de druiven. Denk aan zwart fruit, chocola en leer. De tannines zijn ook zachter. Nadeel, ze vallen in een hoog prijssegment, zeker als je een goede zoekt. Zoek je dezelfde soort smaak, maar voor minder geld? Kijk dan naar flessen met Ripasso op het etiket. Bij ripasso worden de vergiste druiven van de Amarone na persing nog eens gebruikt. Een soort Amarone light dus. Of zoek naar Appasimento. Dat is de Amarone-techniek van het indrogen, maar dan iets goedkoper. Genoeg keus!


30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page