top of page

Wijngebied in vogelvlucht: Rioja

In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer is de bekendste wijnregio van Spanje aan de beurt, die als eerste de hoogste kwaliteitsaanduiding kreeg! Met een rijke geschiedenis, uniek terroir en iconische wijnen: reis met ons mee naar de Rioja!

Uitzicht over een wijngaard in Rioja met bergen op de achtergrond

Streek en klimaat

De Rioja wijnregio ligt in het noorden van Spanje en overlapt met delen van de provincies La Rioja, Navarra en Baskenland. Het is een langgerekt gebied van zo'n 120 kilometer aan de oevers van de Ebro. De naam komt van een zijriviertje, de Rio Oja. Al dat water maakt dat er hier een vochtig continentaal klimaat heerst, met een milde gemiddelde temperatuur van zo'n 14°C. In de winter komt het hier zelden onder nul, maar in de zomer kan de temperatuur flink oplopen. Dat komt ook door het Cantabrische gebergte in het noorden, wat de koele oceaanbries tegenhoudt.


De druiven

Rioja staat zonder twijfel bekend om rode wijn, hoofdzakelijk van Tempranillo. Zo'n 80% van alle wijngaarden in Rioja staat met deze koning aangeplant. Tempranillo staat bekend om zijn robuuste structuur, rijke smaak en vermogen om goed te rijpen. Vaak met flink gebruik van eikenhouten vaten. Het levert wijnen op met aroma's van rijp rood fruit, leer, tabak en vanille. Als tweede druif vinden we hier de Garnacha. Deze wordt vaak gebruikt om wat zachtheid en fruitigheid toe te voegen aan een Riojablend. Los zie je ze weinig, maar dan krijg je wijnen met aroma's van rijpe bessen, kruiden en zoete specerijen. Als laatste wordt weleens Graciano toegevoegd voor meer complexiteit en bloemige aroma's.


Qua wit vind je hier vooral Viura (a.k.a. Macabeo). Deze druif heeft frisse zuren en wordt vaak als jonge wijn in blends gebruikt, zowel bij witte als rode wijnen. Maar in Rioja doen ze iets bijzonders: ze rijpen Viura lang in eikenhout. Dat geeft een unieke en erg aromatische wijn.


Kaart van de drie regio's van Rioja
Kaart van Rioja door Wine Folly (winefolly.com)

De belangrijkste streken

Rioja kent drie belangrijke subregio's, die uiteraard allemaal een eigen 'handtekening' hebben. We beginnen in het hoogste deel: Rioja Alta. Dit ligt in het westelijk deel van de regio en heeft een gematigd klimaat. Door de hoogte is het groeiseizoen hier vrij kort. Dat maakt de wijnen uit dit gebied vooral elegant en verfijnd, met een goede zuurgraad en flink rijpingspotentieel. In het noorden ligt Rioja Alavesa, aan de grens met het Baskenland. Het klimaat is vergelijkbaar met Rioja Alta, maar heeft een meer kalkrijke bodem. Dat maakt dat de wijnen hier vaak aromatischer en expressiever zijn, met veel fruit en een duidelijke mineraliteit. In het oosten ligt Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja), het laagst gelegen gebied van de drie. Met een meer mediterraan klimaat is het hier veel warmer en droger. Irrigatie is steeds vaker nodig. De wijnen uit dit gebied zijn vaak heel krachtig en vol van smaak. Maar, vaak ook té rijp met teveel alcohol. Veel van de wijn wordt daarom gebruikt om Rioja's uit de andere gebieden wat meer power te geven.


De rijping

Je kunt Rioja niet bespreken zonder even stil te staan bij houtrijping. In Rioja hebben ze daar namelijk een mooi systeem voor, wat in veel andere gebieden wordt gekopieerd. Je hebt Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Joven zijn de jonge wijnen, zonder houtrijping. Bij Crianza heeft de wijn minstens één jaar op houten vaten gerijpt voordat hij nog een jaartje op de fles rijpt. Bij Reserva is dat minstens één jaar op hout en twee jaar in de fles en bij Gran Reserva minstens twee jaar op hout en drie jaar in de fles. Dit systeem gebruiken ze ook voor witte wijnen, maar dan zijn de periodes op hout en op fles wat korter.


Wat je echt geproefd moet hebben...

... is een Rioja (Gran) Reserva tegenover een Crianza. Liefst nog van hetzelfde wijnhuis. Het is ontzettend leuk om zo te proeven wat een langere houtrijping precies met een wijn doet!


18 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page