top of page
Foto van schrijverKoen van der Werf-Versteeg

Wijngebied in vogelvlucht: Sicilië

Steden als Palermo en Taormina, een rijke geschiedenis, heerlijk weer. En natuurlijk wijn, heel veel wijn zelfs. Sicilië is een bijzonder eiland in veel opzichten. Het heeft een eigen klimaat, eigen druiven, en dus een eigen stijl van wijn. Daar houden we van! In deze blog nemen we je mee naar de 'bal' aan de voet van de Italiaanse laars, oftewel Sicilië!
Het Siciliaanse landschap, met een dorpje in de voorgrond en de vulkaan Etna in de verte
Het landschap van Sicilië, met de Etna op de achtergrond. Foto via Unsplash

Streek en klimaat

Sicilië is het eerste eiland als je het vasteland van Italië verlaat. Het ligt geklemd tussen de Tyreense Zee en de Middellandse Zee. Dat zorgt voor een Mediterraan klimaat. Hete en droge zomers, met zachte winters. Behoorlijk vergelijkbaar met Puglia in Zuid-Italië. Op sommige plekken is het zo droog, dat er gesproeid moet worden.


Qua wijnbouw is het een eiland van tegenstellingen. Je vindt er grote moderne wijngaarden, maar gelukkig ook de traditionele kleine wijnboeren. Met 140.000 hectare is het nr. 1 qua oppervlakte wijngaard, al ziet het grootste deel van de wijn nooit de fles, maar wordt wijnconcentraat of industriële alcohol. De wijn die overblijft komt veelal van coöperaties en is gelukkig wel heel goed! Kleine wijnboeren met een eigen label zijn in opkomst, wat zorgt voor een mooi en breed assortiment. Die kunnen vallen onder 19 DOC's en 7 IGT's.


De wijnstreken

Die 19 DOC's en en 7 IGT's vind je op het kaartje hieronder. Ze zitten redelijk gecentreerd in 3 gebieden, die we wat uitgebreider noemen.

De wijngebieden van Sicilië met daarop de DOC's en IGT's van het eiland
De wijngebieden van Sicilië. Kaartje van Wine Folly

We beginnen met het gebied rond de Etna, de grote vulkaan. Het is het oudste wijngebied van Sicilië, met een eigen DOC. Door alle eerdere uitbarstingen is de grond er vulkanisch, en kunnen de hellingen goed gebruikt worden voor wijnbouw, met wijngaarden tussen de 600 en 1000 meter. Het is er daardoor altijd zo'n 4 graden kouder dan in de rest van het land. Door dit eigen klimaat worden de wijnen vaak vergeleken met de Bourgogne. Wijnen worden er gemaakt van onder andere Nerello Mascalese, Carricante en Catarratto. Etna-wijnen zijn hot, maar de oplages zijn laag. Dat maakt het ook meteen de meest kostbare wijn van Sicilië.


In het zuidoosten vind je Vittoria DOC, de grootste DOC van Sicilië met gemiddeld zo'n 29.000 flessen per jaar. Het heeft een goed Mediterraan klimaat, lekker warm dus. Ideaal voor rode druiven als Nero d'Avola, Calabrese en Frappato. De meeste Siciliaanse wijnen in Nederland komen uit dit gebied vandaan.


Als laatste nog het westen, het gebied van de Marsala. Marsala is een versterkte wijn vergelijkbaar met port en sherry. Het wordt vaak als kookwijn gebruikt, maar daarmee doe je de wijn tekort. Hij zit hoog in zijn alcohol, tussen de 20 en 25%. Het lijkt qua stijl een beetje op port, maar heeft meer nootachtige aroma's.


De druiven

Doordat Sicilië een eiland op zichzelf is, kom je er ook veel inheemse druiven tegen. Sicilië kent er meer dan 65! We beginnen met de Catarratto, een witte druif uit voornamelijk het westen. Wijn van de Catarratto is lekker fris en fruitig (perzik, citrus, bloemig) met niet al te veel zuren. Het is de nummer 2 meest aangeplante druif van Italië, na Sangiovese. Catarratto is lekker als zomerwijn, of bij antipasti, gevogelte en lichte pasta's. De Grillo is lekker vol en fruitig met zachte zuren. De druifjes herken je aan een soort roestplekjes als ze rijp zijn. Het is een kruising tussen Catarratto en de Zibibbo (ook een inheemse druif). Grillo was lang de basis in Marsala, maar tegenwoordig vind je 'm ook als gewone wijn. Wij dronken bijvoorbeeld de Sur Sur van Donnafugata.


Over naar rood. Heer en meester in Sicilië is toch wel de Nero d'Avola. Wijn van Nero d'Avola is krachtig en donker, maar ook nog vol fruitig met niet al te veel tannine. Dat maakt 'm heel goed drinkbaar. Voor wat meer pit wordt 'ie nog weleens geblend met Cabernet Sauvignon. De runner-up is de Frappato, zacht van smaak met weinig tannines. Zorgt voor mooie aromatische wijnen. Vaak wordt 'ie geblend met de Nero d'Avola, maar ook los is het fijne wijn die wat weg heeft van Pinot noir.


Wat je echt geproefd moet hebben...

...is wat ons betreft Marsala! Marsala wordt gemaakt door de flink rijpe druiven te fermenteren en daarna te versterken met brandewijn. De smaak is te vergelijken met Vinsanto, een dessertwijn uit Toscane. Marsala heeft een diepe, amberkleurige kleur en een zoete, nootachtige smaak. In Nederland belandt Marsala vaak in de tiramisu. Gek eigenlijk, want in Italië zit er helemaal geen alcohol in dit heerlijke toetje! Maar proef het eerst eens 'los', want het is echt heerlijk bij harde (Italiaanse) kazen of met cannoli. Een echte traktatie!






37 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

留言


bottom of page